ЗАГЛАВИЯ

Спрете се с тия застрахователи!

Разрушения в Хитрино. Снимка: Олег Попов, Днес.бг

 

Найден Василев, Фейсбук

Финансирането от страна на държавата на възстановяването на нормалния живот на хората в Хитрино, В КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ е солидарна имуществена отговорност, каквато е съдебната и фактическа практика в България от 50 години.

Инцидентът е станал в хода на оперативната дейност на две компании – една държавна и една частна. Те имат различни застрахователи, както и пострадалите активи. Нито труповете на хората могат да чакат непогребани, нито железопътният път неремонтиран или полицейското управление невъзстановено, докато всички участници в инцидента, застрахователите и жертвите приключат със съдебните си дела. Застрахователите са прави да не плащат преди изясняване на въпроса за вината и да обжалват на всички инстанции. Служителите са прави да се защитават от влизане в затвор и да обжалват. Жертвите имат право да раздуват исканите обезщетения и също да обжалват всичко и т.н.

Държавата има право да получи присъдените имуществени застрахователни и други обезщетения, защото тя е поела солидарно имуществената отговорност в момента на инцидента. Това не означава признаване на вина, а е един морален акт, обоснован и от съдебната практика.

От Вевести.бг: Публикуваме това мнение по повод зачестилите публикации, свързани с дискусията кой къде и как е застрахован при трагедията в Хитрино, каква е имуществената отговорностна компанията-превозвач и дали държавата трябва да плаща нанесените щети и обезщетения.