Осем месеца затвор за кражба на гъдулка, тамбура и гайда. Ама не само

Любомир Калинов и Марин М. били добре известни на полицията, препитавали се от просия и дребни кражби

Затвор

Осем месеца строг затвор ще трябва да изтърпят 32-годишният Любомир Калинов от с. Леденик и аверът му Марин М., на 39г., от Дебелец за кражба на музикални инструменти от читалище „Напредък 1896“ в Горна Оряховица, съобщи „24 часа“.

Двамата са стари познайници на органите на реда, не работят нищо и се препитават с просия или с дребни кражби.

Любомир има 24 криминални регистрации и присъди за най-различни престъпления, в това число и за нагъл опит да открадне служебния автомобил на регионалния координатор на ВМРО Борис Вангелов през 2012 г.

Два дни след като Любомир излязъл от затвора се уговорил с Марин да оберат репетиционната на читалище „Напредък“ и да продадат каквото ценно намерят.

Използвали тухла и буквално разкъртили заключената врата към помещението. После задигнали гъдулка, тамбура и гайда на фолклорния ансамбъл „Сидер Войвода“. Успели да пробутат инструментите в антикварно магазинче на Самоводската чаршия в Търново. Получили около 200 лева за тях, с които се почерпили. Любомир се възползвал от неочаквания приход, за да си купи билет и да посети баща си във Враца. Прекарал там няколко дни, преди полицията да разкрие кражбата и да го заловят.

Криминалистите открили и иззели задигнатите инструменти и ги върнали на музикантите от „Сидер Войвода“, които временно бяха прекратили репетициите си заради кражбата, пише „24 часа“.

Любомир и Марин веднага си признали всичко и сключили споразумение с прокуратурата. Горнооряховският районен съд го е одобрил и то влиза в сила незабавно.