ИНФОРМАЦИЯ НА ДЕНЯ: Жертвите на лосиона убиец вече са 53

53 станаха жертвите на алкохолно отравяне в руския град Иркутск след пиене на лосион „Бояришник“, който по предварителна информация е съдържал метилов спирт.

25 души остават в болница. Един човек е бил изписан по негово искане.

Кметството на руския град Иркутск изпрати общински служители, охранители и обществени дейци да обикалят жилищата, за да предупреждават гражданите, че е опасно да употребяват козметичния продукт „Бояришник“.

Във входовете на блоковете се разлепват обяви с информация за инцидента и предупреждения към населението. В превантивната си дейност властите отделят особено внимание на социално неблагополучните семейства и местата, където през зимата се събират клошари.

Вчера стана ясно, че жертвите на масовото алкохолно отравяне с козметичен продукт в Иркутск са повече от 20. Съобщението е на ТОАСС, която цитира източник от медицинските среди.

Всички жертви на масовото отравяне са пили козметичен лосион „Бояришник“, съдържащ спирт, продаван поне на две места в града.

Проверяват се търговски обекти в града, образувано е наказателно дело за продажба на стоки, които не отговарят на изискванията за сигурност, и за предизвикване на смърт по непредпазливост.

На шишетата с лосион е имало предупреждение, че препаратът не е за вътрешна употреба. Това бяха съобщили по-рано следователи, цитирани от АП.

Отравянията с алкохолни сурогати са чести в Русия, но случаят в Иркутск е най-смъртоносният от години, посочва агенцията.

Много бедни руснаци обаче пият козметични продукти като евтин заместител на алкохола.