Цацаров не е особено доволен от евроодита на прокуратурата

Главният прокурор Сотир Цацаров

Според него някои от препоръките са голяма крачка назад

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е доволен от част от написаното в доклада на европейски прокурори за състоянието на държавното обвинение.

Цацаров коментира темата пред журналисти, след като заедно с министъра на културата в оставка Вежди Рашидов откри изложба на ученици от Художествената гимназия, предаде БТА.

Докладът бе предоставен днес в Главна прокуратура, Министерството на правосъдието и Народното събрание.

Главният прокурор посочи, че част от доклада не е такава, каквото е очаквал. Той допълни, че докладът в много посоки е максимално обективен и уточни, че експертите са подходили, давайки пакет от препоръки до всички власти, включително и Народното събрание.

По отношение на устройството на прокуратурата Цацаров коментира, че се виждат препоръки, които според него са голяма крачка назад. Той отбеляза, че има препоръки, които засягат засилване на правомощията на административните ръководители, включително и на главния прокурор.

Сред основните препоръки са да бъде повишена отчетността на Главния прокурор пред Народното събрание и дори периодични заседания на комисия в НС с участието на ръководството на прокуратурата.

В доклада се препоръчва още разписване на ясна процедура при разследването на извършени тежки престъпления от Главния прокурор, като надзорът се възлага на лице, заемащо висша длъжност в съдебната система, но извън прокуратурата.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.