Сега не съм Шарли Ебдо

Френското сатирично списание пошло се изгаври с падналия руски Ту 154 и загиналите при трагедията

„Ама и тия са едни изроди!А преди две години и даже и руснаците бяха Je suis Charlie.

(За незнаещите френски: „Репертоарът на хора на руската армия се обогатява: ААААААААААА!)

Това написа очевидно възмутен в малките часове на деня колегата Валентин Костов – международен редактор в БТВ във Фейсбук по повод безвкусната карикатура на Шарли Ебдо за трагедията с руския Ту 154.

Днес и Русия остро и разбираемо реагира:

„Последните карикатури на френското сатирично издание Шарли Ебдо са изпражнения върху хартия, заяви официалният представител на руското военно министерство Игор Конашенков“, предаде ТАСС

За такава простащина всеки средноинтелигентен човек би бил изритан от приятелите си в социалната мрежа.

Нооо…не това е темата, както очевидно се досещате.

Когато Шарли Ебдо се подиграваше с вярата на милиони мюсюлмани, окарикатурявайки (между другото също толкова пошло и безвкусно) пророка Мохамед, също имаше възмутени до дъно, както и сега. Тогава бяха мюсюлмани, защото се гавреха с вярата им. Сега сме християни, защото се гаврят с ценностите ни. Къде е разликата?

Да, тогава срещу редакцията беше извършен кървав терористичен акт на отмъщение. И целият цивилизован свят защити свободата на словото и свято право за изразяване на позиции. В същото време американските медии например не разпространиха скандалните карикатури, докато у нас охотно го направихме.

Руснаците едва ли ще хукнат да правят покушение върху редакцията на сатиричния седмичник, нали?

Но е показателно, че социалните мрежи пламнаха от негодувание заради просташките карикатури, свързани с трагедията и смъртта на 92 души. А защо? Нали би трябвало да го приемаме нормално, нали си е просто карикатура, нали е свобода на изразяване на позиции?

Извинете, кое е позицията?

Парадоксално е, но карикатурите на Шарли Ебдо докараха нещата до там руски политици да обвиняват западната журналистика в липса на морал и ценности.

Текстът на карикатурата гласи: „Лоша новина…Путин не е бил вътре“

Ясно е, че темата е дискусионна. И как няма да е, след като у нас наред с възмущението се намериха хора, които да злорадстват по повод трагедията, включително и един бивш председател на парламента.

Но в случая не съм на страната на Шарли Ебдо. Въпреки, че съм на страната на свободата на словото.

Gendo