След скандала на БНР с Музикаутор: Мая Нешкова подари песните си на Националното радио

Мая Нешкова

Естрадната певица Мая Нешкова и композиторът Кирил Икономов станаха първите изпълнители, които предоставиха творчеството си на Българското национално радио след скандала с Музикаутор и спирането от ефир на българската музика.

Това съобщиха от пресофиса на известната изпълнителка.

Ето какво сподели на фейсбук страницата си Мая Нешкова:

„През целия ми творчески път, заедно с композитора Кирил Икономов, който е и мой съпруг, сме продуцирали сами нашите проекти. Дори във времената, когато това беше роля на държавата, пак всичко се реализираше с наши средства.

Българското национално радио, както на нас, така и на много талантливи изпълнители подаваше ръка, цедката беше яка, но истинска! Чрез БНР и БНТ, които бяха една структура нашите песни ставаха популярни, а ние любимци на българската публика!

В навечерието на Нова Година станахме свидетели на един безпрецедентен натиск и рекет към една светиня за българския народ – БНР от една авторско-правна организация, наречена Музикаутор! Тя не представлява мен и композитора Кирил Икономов, както и много други изпълнители и творци и не може да прави забрани на БНР за творци, които не представлява.

Да извиваш ръцете на една национална институция е равно на усещането за рекет към цялата държава! Всичко това ми идва в повече. Днес предоставихме нашето творчество за безвъзмездно ползване от БНР за определен срок.

Апелирам към всички мои колеги изпълнители, автори на музика, текстове и продуценти, които са свободни: Последвайте ни и подкрепете БНР, така ще подкрепите себе си и нашата родна интонационна среда. Министерството на културата трябва да отговори пред българския народ защо допусна този монопол и лиши медии, хотели и други ползватели от правото на алтернатива и правото да избира организация, с която да сключат коректен договор!“