След скандала на БНР с Музикаутор: Мая Нешкова подари песните си на Националното радио

Мая Нешкова

Естрадната певица Мая Нешкова и композиторът Кирил Икономов станаха първите изпълнители, които предоставиха творчеството си на Българското национално радио след скандала с Музикаутор и спирането от ефир на българската музика.

Това съобщиха от пресофиса на известната изпълнителка.

Ето какво сподели на фейсбук страницата си Мая Нешкова:

„През целия ми творчески път, заедно с композитора Кирил Икономов, който е и мой съпруг, сме продуцирали сами нашите проекти. Дори във времената, когато това беше роля на държавата, пак всичко се реализираше с наши средства.

Българското национално радио, както на нас, така и на много талантливи изпълнители подаваше ръка, цедката беше яка, но истинска! Чрез БНР и БНТ, които бяха една структура нашите песни ставаха популярни, а ние любимци на българската публика!

В навечерието на Нова Година станахме свидетели на един безпрецедентен натиск и рекет към една светиня за българския народ – БНР от една авторско-правна организация, наречена Музикаутор! Тя не представлява мен и композитора Кирил Икономов, както и много други изпълнители и творци и не може да прави забрани на БНР за творци, които не представлява.

Да извиваш ръцете на една национална институция е равно на усещането за рекет към цялата държава! Всичко това ми идва в повече. Днес предоставихме нашето творчество за безвъзмездно ползване от БНР за определен срок.

Апелирам към всички мои колеги изпълнители, автори на музика, текстове и продуценти, които са свободни: Последвайте ни и подкрепете БНР, така ще подкрепите себе си и нашата родна интонационна среда. Министерството на културата трябва да отговори пред българския народ защо допусна този монопол и лиши медии, хотели и други ползватели от правото на алтернатива и правото да избира организация, с която да сключат коректен договор!“

22 Comments

 1. БРАВО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕВЦИ И КОМПОЗИТИРИ НЕКА ПО БЪЛАГРСКОТОТО РАДИО ДА СЛУШАМЕ БЪЛГАРСКА МУЗИКА

 2. Гледах интервюто, това момченце от Музикаутор се държа много нагло. Нямам претенции да съм съвсем наясно с проблема, но мисля, че исканията му бяха твърде неоснователни. Приветствам музикалните дейци, които отстъпиха авторските си права на БНР. По-добра реклама за тях от тази- здраве му кажи.

 3. Благодря на музикаутор за приноса към това, че от нова година насам от БНР спря да се чува чалга, а вместо това слушам прекрасна музика

 4. Присъединявам се!
  Вече и аз ще слушам Хоризонт

 5. Искам отчет от Музикаутор колко събира за авторски права и къде, колко и КАК харчи събраните пари. Годишен отчет… Да видим дали толкова са се загрижили за авторите или за собствените си приходи… 😉

 6. 2001-2008 г., под маската на „еврорегулации“, много лекета си намериха добро препитание… Музикаутор са едни от тях. А най-големите изедници са Съдия-Изпълнителите…
  Това, което иска Музикаутор е процент от субсидията! Искат 5% от държ. субсидия, като до момента са получавали 1,5%… 350% увеличение! Тия нагли копеленца няма ли кой да ги озапти???

 7. Извинявай Мая, ама с този начин на мислене, ще доунищожите българското изкуство.

  Проблемът не е в Музикаутор, който защитава правата на авторите и с това се бори да имаме изкуство.
  Проблемът е в народните представители, които унищожават изкуството ни, като харчат огромни суми народни пари за луксозни лимузини и лични облаги, вместо да дават пари за по-голям бюджет на БНР и БНТ. Голямо изкуство с жълти стотинки не се прави.

  Държавата не само трябва да спазва закона за авторските права и да плаща на авторите достойно, а трябва и да дотира българското изкуство. Иначе най-добрите ни автори ще продължат да напускат България и да отиват, където уважават труда им и им плащат по достйнство.
  А българското изкуство ще продължи да загива.

 8. Незнам, защо защитавате радиото
  С какво е повече БНР от другите радиа, че да плащат на по-ниска тарифа.

  • Простичко е – БНР има определени задължения като обществено радио, БНР и БНТ имат съкратено време за реклами, така че исканията на МА може да се простират само върку рекламните приходи на БНР и БНТ, но не и към тези, които Държавата плаща за издръжка. А те искат ЧЕТВОРНО увеличение точно там!

  • Първо, БНР Е ПОВЕЧЕ от другите радиа! Било е, Е, и винаги ще бъде-НАЦИОНАЛНО!
   Второ, БНР и сега плаща в пъти повече пари за авторски права от всички останали радиа. А Музикаутор иска необосновано високо увеличение на тези суми.
   И трето, несериозно е да изказвате ”мнение”, без да сте запознати с темата.

  • Първо се научи да пишеш НЕ знам.Грамотността все-пак е елементарно изискване,за да изказваш мнение

  • Ами като „незнаеш“, къде си тръгнал акъл да даваш… Да си чувал нещо за национално ОБЩЕСТВЕНО радио? И правиш ли разлика между него и КОМЕРСИАЛНОТО радио? Да си чувал, че то, БНР-то плаща най-високата такса за излъчване на музиката, интересите на чиито автори защитава МУЗИКАУТОР? Да си чувал, че на БНР-то са предявени и някакви обществени ангажименти и функции? Ами да, по-различно е, откъдето и да го погледнеш.

 9. е не са баш първите изпълнители. Още миналата седмица Стефан Димитров, Митко Щерев, Мери Бойс Бенд и мн. други си отстъпиха правата. БРАВО НА МАЯ НЕШКОВА! Точно „рекет“ е думата!

 10. Кой е бил министър на културата по времето което е оправомощена
  Музикаутор и на каква цена е допусната? Какво печелят българските автори от този монополист? Любопитно ми е? Какви са годишните приходи на тази фирма – монополист и плаща ли данъци? Вероятно е регистрирана по ЗЮНЦ и държавата не получава нищо, но рекетират БНР!!

 11. Прекрасна позиция !!! Така се прави !
  ВНР и БНТ трябва да разполагат с правата на българските композитори. Националните държавни медии са призвани да възпитават. Те не са комерсиални, а живеят от данъците ни. Те са длъжни да популяризират родната музика, а това няма как да стане, ако ги рекетират от някаква си структура с господстващо положение на пазара.

 12. Ето една истинска Българка ! Възхитен съм !

 13. Кой е този музикащтор!? Някакъв рекетьор, който решил да печели от БНР. Рекетьори.

 14. Браво и благодаря! А иначе „Хоризонт“ ми харесва и без музиката на Музикутор (нещо средно между музикант и екзекутор). Да си я слушат сами щом така им харесва!

Коментарите са ограничени.