Калфин за спора между Музикаутор и БНР: Това граничи с рекет

Снимка от фейсбук страницата на Ивайло Калфин
Снимка от фейсбук страницата на Ивайло Калфин

Коментарът на Ивайло Калфин е публикуван във фейсбук страницата му

 

От няколко дни БНР излъчва само музика,създадена преди повече от 70 години.Моя позната от радиото ми каза, че много хора питали дали няма траур.Причината е, че Музикаутор – дружеството, което събира такси за излъчване, за да плаща на автори на музика, иска четирикратно увеличение на таксата от БНР.

Аз винаги съм защитавал правото на авторите да получават компенсация за труда си и то без да са ограничава развитието на технологиите.

Обаче днес, когато не е особено трудно да си намериш в интернет безплатно музиката, която търсиш, решението не е да се задушават радиостанциите.

Още по-малко общественото радио, което всички ние имаме интерес да бъде интересно и слушано.

Всяко частно радио би фалирало, ако таксата му се завиши с 1.5 милиона лева. От Музикаутор разчитат, че държавата няма да позволи това да се случи с БНР. Това вече граничи с рекет към данъкоплатците.

Решенето? Таксите, плащани от обществените медии да се обсъдят публично. Ако има увеличения, те да не са сравними с рекетьорските методи. Но и Музикаутор да убеди всички, че обществените медии не компенсират несъбраните суми от частни медии и организатори на концерти.

Нали не искаме редовните платци да плащат загубите от нередовните?

Това важи колкото за електроразпределителните дружества, толкова и за тези, които излъчват музика.

В противен случай аз лично съм готов да участвам в кампания за защита на обществените медии.