Екоминистърът: Няма замърсяване на Дунав

Ивелина Василева
Баржа с 850 тона торови препарати потъна при търговско пристанище край Румъния
Ивелина Василева, министър на околната среда и водите
Ивелина Василева, министър на околната среда и водите

Няма сигнали за опасност от замърсяване на река Дунав след потъването на баржата с 850 тона торови препарати.

Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БГНЕС.

Василева подчерта, че в Румъния няма данни за замърсяване, но МОСВ е в пълна готовност за вземане на проби. Василева обясни, че замърсяването, ако има такова, трябва да дойде в България 35-40 часа след възникването на инцидента. Към момента ситуационният център е в пълна готовност, използвани са и дипломатическите мисии, с които е изискано от Румъния и Сърбия да предоставят своевременно информация. По информация на МОСВ торовите препарати са били добре защитени и с двойна опаковка, което до голяма степен намалява риска от замърсяване.

В река Дунав потъна баржа с 850 тона торови препарати на борда. Инцидентът е станал при извършване на маневри в търговско пристанище Молдова Веке, Румъния, в 13:25 часа местно време.

Басейнова дирекция – Плевен е изпратила запитване към международните ситуационни центрове в Румъния и Сърбия към Системата с искане за предоставяне на информация за резултатите от направените водни проби, когато те са налични.

Уведомени са и органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин и „Гранична полиция“ – Видин, както и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и АЕЦ „Козлодуй“.

Поради характера на инцидента и товара на кораба и с цел предприемане на своевременни мерки при необходимост, МОСВ се обърна към МВнР с молба за съдействие за спешно предоставяне на допълнителна информация по случая чрез съответните дипломатически мисии.