Петър Славов: „Музикаутор“ прилага двоен аршин към БНР и към частните медии

Петър Славов Снимка: БНТ

Трикратното увеличение на таксата за авторски права от позицията на силата е необосновано

 

Спорът на БНР с „Музикаутор“ отдавна вече не е спор, а се превърна в проблем, което не е в интерес нито на авторите и хората на изкуството, нито на слушателите на БНР.

Това каза по БНР депутатът Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок.

Преди ден Славов изпрати питане до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов по казуса. Въпросът е насочен пряко към министъра, защото той се явява контролен орган по отношение на организации за колективно управление на авторските права. Освен правомощия при утвърждаване на тарифите, министърът на културата има и доста сериозни контролни правомощия, включително да отнема регистрация при установени злоупотреби и закононарушения, обясни депутатът Петър Славов.

Ние се надяваме той да се включи при медиацията на този спор, а ако се установи злоупотреба с монополно положение, за каквато има индикации, да сезира и КЗК, подчерта депутатът.

Според него министърът на културата не е утвърдил такава промяна в тарифата, каквато иска „Музикаутор“, което по думите му е още един аргумент, че нещата не се случват по разписания в закона начин.

Според Славов исканото трикратно увеличаване на таксата за авторски права от позицията на силата е необосновано и не е еквивалентно на увеличаването на музиката, което по данни на самата организация „Музикаутор“ за последните 5 години е с 15%: Оставам с впечатление, че се търси бързият и лесен начин от националната медия, разбирайте също така на практика от джоба на данъкоплатеца, по бърз и лесен начин да се постигне едно доста голямо увеличение на таксите, което не кореспондира с увеличението на музиката. Смисълът на тези организации за колективно управление на авторски права е да защитят интереса на авторите, а не самите организации да стават дотолкова силни, че да могат да налагат може би условия, които не са съгласувани с титулярите на авторски права. Тези организации имат изключително ниска събираемост от търговските обекти, в които се слуша музика – от порядъка на 10%, посочи още Петър Славов и се усъмни, че се прилага двоен аршин.

Славов допълни, че за разлика от частните медии обществената има редица задължения, които покрива от субсидията. Основният метод, по който трябва да се изчисляват тези такси, е на база на слушаната музика, заяви в заключение Петър Славов: „Определен обем музика и определен брой слушатели има дадената медия и на тази база се формулират едни тарифи, по които се изчислява на практика общата дължима сума.”