Чеци остава в ареста

Николай Русинов - Чеци Снимка: БНТ

Софийският апелативен съд (САС) не е уважил жалбата на Николай Русинов-Чеци за промяна на мярката му за неотклонение и го е оставил в ареста.

Чеци е подсъдим за убийството на Яна Кръстева, която беше намерена мъртва в Борисовата градина през 2011 г.

Мотивите в искането за промяна на мярката са прекомерната продължителност на задържането. Чеци е в ареста от пролетта на 2012 година. Според прокуратурата не може да се направи извод за неразумност на времето, в което Русинов е задържан.

Делото е в Софийския апелативен съд, след като върховната инстанция го върна за ново разглеждане. „САС провежда ритмично съдебни заседания, като в рамките на съдебното следствие се събират и нови доказателства за изясняване на значими обстоятелства по делото. Налице е фактическа и правна сложност, която се определя от обема на делото и характера на повдигнатото обвинение“, пишат в съобщение от пресцентъра на прокуратурата.

На първа инстанция Русинов беше осъден на доживотен затвор, а на втора получи 19 години затвор. ВКС върна заради съществени процесуални нарушения и липсата на достатъчна яснота за автора на деянието. Следващото заседание по делото ще се състои на 13 януари.