ЗАГЛАВИЯ

Откриха нов орган в човешкото тяло

Още Леонардо да Винчи го е описал, но досега не са му обръщали внимание

Учени откриха нов орган в човешкото тяло, съобщи в. „Индипендънт“.

Ирландски лекари класифицираха мезентериума – мембраната, която обгръща червата и ги свързва с коремната стена, като непрекъсната структура и отделен орган.

Досега мезентериумът (наричан също опорак) се смяташе за фрагментирана структура, изградена от много отделни части. Д-р Дж. Калвин Кофи от университета Лимерик обаче установи, че това е един цял орган.

Ако мезентериумът бъде признат за орган, могат да бъдат категоризирани и коремните болести, свързани с него. Като резултат ще бъдат разработени методи за по-малко инвазивни операции, усложненията могат да намалеят, пациентите да се възстановяват по-бързо.

Науката за този орган трябва да бъде обособена в медицината също като гастроентерологията, неврологията и колопроктологията, смята д-р Кофи.

Следващата стъпка е определяне на функцията на органа, защото това ще помогне да бъдат определени аномалиите и заболяванията му.

Новооткритият орган за първи път е описан от Леонардо да Винчи през 1508 г., но е бил игнориран в продължение на векове.

Рисунка на Леонардо да Винчи.