Почина основателят на компютърната индустрия в България Бисер Димитров

Бисер Димитров, основателят на българската социалистическа компютърна индустрия и един от световните пионери в запаметяващите устройства – от хард-дискови устройства до облаци, е починал на Бъдни вечер в дома си в София.

Това съобщи 24 часа като се позова на информация от семейството му.

Бисер Димитров последно живееше на Западния бряг в Съединените щати и подготвяше купуването на целия дисков бизнес на „Тошиба“ от негова компания, както съобщи приживе самият той пред „24 часа“ в началото на декември.

Той е бивш служител на Научно-техническото разузнаване. Свързан е с т. нар. проект „Нева“ за заобикаляне на техническото ембарго срещу комунистическия блок. През деветдесетте бе съден във Франция за корупция заради проекта на неговата фирма „Гигасторидж“ във френския град Белфор.

Въпреки противоречивия му живот, Бисер Димитров се отличаваше с голям мащаб и е пряко свързан с развитието на компютърната индустрия у нас в края на социалистическата епоха. След краха на комунизма разви бизнес в САЩ и Китай.

5 Comments

  1. В името на много ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ, повечето от които вече не са между нас, Бисо НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА НИКАКВО значение за развитието на ИЗОТ и българската ИТ и електроника! ЖУРНАЛИСТИ НЕГРАМОТНИЦИ, МАРШ В СИБИР ВСИЧКИТЕ!

  2. С мащаб работеше. Работих една година при него, преди следването. А иначе, факт е, че беше и ченге, и комунист. Последното само формално, защото действаше и мислеше не по комунистически. За това имаше и успех …

    • Не беше никакъв основател или фактор в социалистическата компютърна индустрия. Беше един мошеник !!!!!!

Коментарите са ограничени.