Ненчев: Спокоен съм, вярвам в доброто и в правосъдието

Николай Ненчев Снимка: Вевести.бг, архив

Спокоен съм, вярвам в доброто и в правосъдието, прокурорите, тези почтени хора, които се трудят неуморно.

Това каза военният министър в оставка Николай Ненчев, цитиран от в. „24 часа“.

Той дойде в столичното следствие на бул. Монтевидео в 15 ч. Ненчев е призован днес и утре във връзка с разследването за ремонта на двигатели на изтребителите МиГ.

Според прокуратурата Ненчев наредил договорът с руската РСК МиГ. „Разбрах, че има леки промени в обвинението и сега ще се запозная с тях“, обясни министърът.

Още вчера стана ясно, че е призован, за да му се прецизира обвинението. Утре трябва да чете материалите по делото като на влизането Ненчев каза, че и днес може да направи това. Очаква се до месец да бъде внесен обвинителен акт.

На влизане той пожела прокурорите да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал.

„Разбрах, че има леки промени в обвинението. Сега ще се запозная да видя какви са точно. Нищо особено не очаквам. Спокоен съм, вярвам в доброто“, каза Ненчев пред журналистите, които го очакваха отпред.

„В началото на годината вярвам в правосъдието, прокурорите и всички тези честни, почтени хора, които, разбирам, трудят се неуморно. Моето пожелание към тях е да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал“, добави министърът.

На въпрос защо вчера БЗНС обвини главния прокурор в сталинизъм Ненчев отговори:

„Това е политическа декларация преди всичко. Знаете, че аз представлявам тази политическа организация. Такава беше волята на моите колеги и моята. Аз също така съзирам политическа репресия в цялата тази работа, защото не намирам нищо основателно“.

Запитан защо смята, че има удар срещу Реформаторския блок, част от който е БЗНС, той отвърна:

„Не е ли така?“.

Очаква се обвинителният акт срещу Николай Ненчев да бъде внесен в съда в рамките на месец.

Срещу него беше повдигнато и още едно обвинение – че е склонил умишлено подчинения си началник на Дирекция „Инвестиции в отбраната” да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с фирма, спечелила поръчка за изготвяне на военно облекло.