Прокуратурата ще проверява веществото в опасната лютеница

Токсиколози са на мнение, че олеамидът, който бе открит в някои продукти, не е наркотик

 

Районната прокуратура в Пловдив ще провери фирмата „Идеал Продукт“ ООД, град Перущица за евентуално извършено престъпление – изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Днес в Пловдивската прокуратура е постъпила преписка на Софийската районна прокуратура, образувана след сигнал от Българска национална асоциация „Активни потребители“.

В него се казва, че след експертно изследване от независима лаборатория „Център по биология на храните“ ЕООД на различни марки лютеница, е установено, че в продукта лютеница „Класик лютеница“ 550 гр., произведена от „Идеал Продукт“ООД, се съдържа опасно за здравето вещество „олеамид“.

„По случая незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните“, се посочва в съобщението.

По-рано днес токсикологът от Военномедицинска академия Силвия Стойкова заяви пред bTV, че веществото олеамид, което е било открито в българска лютеница не е наркотично.