Антоанета Цонева става член на „Да, България“

Известни активисти на „Протестна мрежа“ заявиха за Вевести преди дни, че разочарованието им от ДСБ и конкретно от Радан Кънев е голямо

Една от лидерките на „Протестна мрежа“ и председател на УС на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева обви, че се присъединява към бъдещата политическа партия „Да, България“.

„Каквото и да вещаят всички спин доктори – аз вчера попълних декларация да стана член на Да, България, и знам, че това е организацията, която ще хакне системата. Участвам!“. Това написа Цонева в профила си във Фейсбук.

Близките отношения на „Протестна мрежа“ първо с Реформаторския блок, а после и конкретно с ДСБ не са тайна още от началото на протестите през 2013 година. Като грешка бе отчетено от лидера на партията Радан Кънев тактиката за публично дистанциране на неправителствените организации и движения от политическата активност.

Известни членове на „Протестна мрежа“ заявиха за Вевести преди дни, че разочарованието им от ДСБ и конкретно от Радан Кънев е голямо. „Много от нещата, които обещаха в началото не се случиха“, казаха те и уточниха, че става въпрос и за развитието около случая с КТБ, и провалената комисия, която да разследва „Южен поток“ и затишието около проверките за приватизацията на „Булгартабак“.

До известна степен видимото политическо обозначение на подобни неправителствени движения като „Протестна мрежа“, „Правосъдие за всеки“ и други беше предизвестено. Още преди месеци политологът Даниел Смилов в свой анализ очерта необходимостта от съвместяване на усилията на партийния и неправителствения сектор в борбата за съдебна реформа и промяна на статуквото.