Харалан Александров: Балонът на грантовата демокрация се спука

Харалан Александров. Снимка: Екатерина Титова, Икономист

Според социалния антрополог, след неолиберализма, много бързо може да се фрустрираме и от националпопулизма

– Универсалното човешко пожелание за една по-добра година у нас не е ли разкрачено между приземения скепсис – поне да не е по-лоша от тази година, и хазартния копнеж – дано пък изведнъж да се оправим?

– В общности с драматична история като българската пожелаването на нещо по-добро винаги е свързано с езическо презастраховане срещу злото. Имаме доста такива поговорки – като „да спи зло под камък“, “много хубаво не е на хубаво”, “всяко зло за добро” и пр. Изтеклата година по-скоро потвърждава българския онтологически песимизъм. Той е подвластен на едно манихейско вярване, че агенцията на злото присъства много активно в живота и колчем нещата тръгнат да се оправят, Лукавия изскача отнякъде и спъва прогреса. Паралелно с това 2016-а бележи изключителен хазартен ръст. Никога преди хазартният порок не е успявал да проникне в най-интимната тъкан на общността и да зарази всички слоеве на населението. От ученици до баби пенсионерки – всички търкат лотарийни билетчета и това започва да добива размерите на епидемия от наркозависимост. Тази комбинация от хазартна нагласа и убеденост, че светът е изначално и неоправимо лошо място, е характерна за културата на гетото. Единственото, на което можеш да се надяваш в такъв свят, е да оцеелееш поединично, да се окажеш от малцината щастливци, на които капризният демон на късмета е намигнал закачливо.

– Спасение поединично – това явно е човешкото предопределение на българина индивидуалист. Ние и сами се смятаме са индивидуалисти, и отвън ни описват като такива.

– Асоциални индивидуалисти с колективистични рефлекси. Хора, които трудно формират общност, но лесно регресират в тълпа. Съчетаваме провалената версия на индивидуализма с провалената версия на колективизма. Една рядка комбинация, която гарантира устойчива маргиналност.

– Това не е ли просто модусът вивенди на един домодерен човек, който си остава такъв и при комуналния капитализъм след 1878-а (по формулировката на Румен Аврамов), и при държавния капитализъм след 1944-а, и при неолибералния капитализъм след 1989 г. И трите епохи са напън за модернизация, която все не завършва. И все вместо всеки да се кооперира с другите дори само в свой личен интерес, сам си залага капаните на игрите с нулев резултат.

– Да, ние винаги играем игрите на живота така, сякаш са с нулев резутат. Независимо дали става дума за дилемата на затворника, при която бързаме да предадем другия играч, или лова на елени (the stag hunt), който е колективно усилие и за да се увенчае с успех, участниците трябва да устоят на изкушението да подгонят зайците, изкачщи от храстите. Българинът хуква да гони своя частен заек за да си го изяде сам, и затова никога не успяваме да уловим елен. Колкото до идеолгическите етикети като капитализъм, социализъм, либерализъм, в нашя случай те обикновено прикриват развратен патриархат. Никаква идеологическа рамка не би могла да обясни моделите, с които работят умовете на хората в една травматична култура. Идеологията има вторична задача да произведе обяснение и оправдание, което да позволи на хората да живеят що годе комфортно в своя провален социален свят и да се справят с чувството си за вина за собствения си принос към провала. В този смисъл неолибералният капитализъм с неговите претенции за меритокрация много добре пасна на аморалните българските елити, които избраха да го интерпретират като примитивна версия на социалния дарвинизъм: “Щом ние сме преуспелите, значи сме по-добрите, лузърите заслужават онова, което получават.”

– Но за да има здрав социален ред, трябва и неуспелият да е съгласен, че е справедливо да е неуспял.

– Аз още не съм срещнал в България някой, който да смята за справедливо това, че не е преуспял. Това прави неравенствата – и полтическата система, която ги поддържа – дълбоко нелегитимни. От друга страна, травматичната култура е много толерантна към социалния провал – да си провален е нормално, да си успял е подозрително. Всъщност България е уютно място за губещите, защото са огромно мнозинство и задават културната норма.

– След падането на комунизма никоя бивша социалистическа страна нямаше собствен проект за бъдещето – всички тичахме след образеца на западния либерално-демократичен капиталистически свят. После се оказа, че в България нещата са доста по-различни, отколкото да речем в Чехия и Полша? Откъде дойде това разминаване?

– Идеологията на комунизма – като всички идеологии – е само тънък фурнир върху социалната структура. Под тази повърхност българското общество беше като евтини мебели от талашит, слепен с долнокачествено соцлепило. Те отдавна започнаха да се разпадат, само фурнирът ги удържаше. Носещата културна структура на централно-европейските общества е доста по-здрава и устойчива – те са като масивни мебели от плътно дърво. Ние виждаме само повърхността, а не дълбоката структура, защото я приемаме за даденост – културата има свойството да е прозрачна за хората, които са потопени в нея. Добре известно е, че процесите на модернизация в България започват късно, протичат неровномерно и често по насилствен път. Затова градската ни култура е изключително крехка и дори либералните умове оцеляват трудно, като постоянно се борят с рефлексите на селския си произход.

– Затова ли либералният проект е в такава криза?

– Де да беше така! Проектът за глобално либерално общество беше предаден отвътре, от стожерите на англосаксонската цивилизация, и това се случи буквално пред очите ни последната година. В новата ситуация външният натиск да се правим на нещо, което не сме, рязко отслабва и ние бързо се връщаме към селските си корени. Българските либерални елити – и не само те – се оказаха напълно неподготвени за този регрес. Техният грях е в отказа да видят и разберат човешката природа под повърхността на идеологическия фурнир. За тази избирателна слепота допринесе самодоволната, редукционистка и лицемерна идеология на неолиберализма.

– Засилването на соцносталгията, дори сред младите поколения, които не са живели тогава, не е ли опит за търсене на проект в миналото?

– Това не е носталгия, а опит да конструираш въобразена общност и да избягаш в нея от безутешната реалност на днешния ден. Тези опити винаги са насочени към минало, близко или далечно. Навсякъде общностите реагират на унифициращия глобализационен натиск с криза на идентичността, а в България поради липса на социално и политическо въображение тази криза се решава регресивно. Всеки път, когато се разтревожим какво случва с нас като общност, вместо да се опитаме да си представим колективно бъдеще, ние се захващаме да реставриаме колективната фантазия за славното ни минало. Най-често това се свежда до тропането на хорца и ръченици (което е здравословно), строежа на крепости, възкресяването на представите за лошия турчин, добрия войвода и подлите предатели, а напоследък все по-често за дядо Иван и руските солдати, които традиционно идват да ни освободят, а ние ги посрещнаме с хляб и сол. Колективното въображение оперира с ограничен набор от образи, обяснения и поведения, с които ни е съоръжила кулурата. Като картите Таро от корицата на годишното издание на вашето списание – „Светът през 2017“. Когато пасиансът не пасва на реалността, картите се разбъркват и се хвърлят отново. Картите са същите, различни са само комбинациите. Ние постоянно размесваме старото тесте и чакаме да ни излезе печелившата комбинация – както бабичките, които търкат късметчетата. Аз обаче не виждам либерални карти в тази колода. При целия напън за цивилизационна промяна, в които се изляха огромни външни ресурси, патриархалната култура продължи да се възпроизвежда и да маргинализира всяка алтернатива.

– Какво се случи с агентите на промяната?

– В общия случай си подвиха опашките и се хванаха на селското хорце. Изумително е с каква лекота бенефициентите предадоха своите благодетели. Едни куп хора, които направиха кариери покарй фондацията на Джордж Сорос – получиха образование в елитни университети, обикаляха света с неговите пари и пр. – сега гузно мълчат или гальовно пригласят на хейтърите, които го обявиха за архи-злодей, за демоничния демиург на глобализация. Истината е, че това е просто един много умен, богат и тъжен стар човек, който продължава да вярва в идела на отвореното общество, макар да знае, че няма да доживее да го види. Защото става все по-ясно, че похарчените от него милиони не оставят следа извън проектните отчети. Уви, грантовата демокрация наистина се оказа балон, пълен с идеология. Проектът за построяване на гражданско общество отвън очевидно е провален и трябва да се тръгне на чисто, ако изобщо смятаме, че е възможно и си заслужава. Но първо трябва да признаем, че либералното социално инженерство се е оказало ялово.

– Вие не сте ли част от тази либерална яловост?

– Разбира се, затова съм толкова гневен. В момента, в който си дадох сметка колко безпомощно и вредно е социалното инженерство, започнах да говоря общо взето това, което казвам сега. Ефектът бе, че правоверните либерали спряха да си говорят с мен, за да не се разстройват. И аз се отдадох на любимите си етнографски занимания, тръгнах да обикалям селата и да изучавам недотам либералните селски нрави.

– Значи либералите хукнали по селата като партизаните – по гората.

– Някои хукнаха по чужбина, други се изпокриха по разни фондации, трети хванахме къра. И нас, като партизаните, никой не ни преследва, но за всеки случай си търсим ятаци. Всъщност това, което трябва да търсим, са основанията на либерализма в собствената ни култура. Със сигурност има такива, просто трябва да си извървим пътя към модерността.

– Освен селяните, познавате и бизнесмените. Какви са бизнес типажите у нас?

– Различни. Някои са трогателно провинциални. Други, като тези в Ай Ти бизнеса, са изключително отворени и космополитни, в тях е надеждата за културна промяна. Има сектори с много съревнователен бизнес, където хората буквално се задъхват. Има разбира се и клиентелистки бизнес, където всичко е полит-икономика, и на централно, и на местно ниво. Общото между всички е враждебността към глобалната корпоративна хегемония. Все повече предприемачи се обръщат срещу либералния естаблишмънт, защото се чувстват предадени от него. Всички си дават сметка колко трудно е да оцелееш под натиска на корпоративната инвазия – в най-добрия случай ти е позволено да функционираш в тесни параметри в периферията на големите играчи. Което на свой ред засилва нагласите за икономически протекционизъм. Парадоксът е, че дори предприемачи, които протестират срещу олигархията, са готови да търсят защита в българския олигархичен модел срещу глобалните хищници.

– Значи не антикорупцията, а национализмът, и икономическия му аспект – протекционизмът, е обединяващата кауза на бизнеса?

– По дефиниция национализмът във всичките му аспекти е обединяваща кауза, докато борбата срещу корупцията е въпрос на институционален дневен ред. Идентичността винаги е по-вдъхновяваща от процедурата. Локалната корупция дори започва да се възприема като партизанска война срещу глобалната корпоративна корупция, която хвърли света в криза. Все повече предприемачи признават, че ако не влязат в сложни обвързаности помежду си и с властта, изобщо не биха оцелели. В този контекст антикорупционното говорене започва да звучи наивно и отчуждено. Ако упадъкът на глобалния корпоративен бизнес и обслужващата го политическа каста продължава с тези темпове, рано или късно борците срещу местната корупция ще бъдат причислявани към враговете на народа.

– Коя ще е новата българска фрустрация през 2017-а?

– Мисля, че предстои да се фрустрираме от национал-популизма и фалшивите надежди, които подхранва. След фрустрацията от глобализма, неолиберализма и европейската бюрокрация естествено следва фрустрацията от объщането към миналото и затварянето в омагьосания кръг на националните комплекси. Фантазията за икономическа и културна самодостатъчност е обречена по системни причини, и това най-бързо се усеща в малки държави като нашата.

16 Comments

 1. Така и не разбрах тези „либерали“. Ние винаги сме живели в мир и сме били толерантни към турци, евреи и арменци. Към гейовете никой нормален човек не е груб и негативен – техният начин на живот си е тяхна работа. Българинът е… да кажем… космополит, особено в последните 25 г., винаги е бил отворен към други култури и е искал да се учи от тях. Какво беше това изкуствено, по едно време и брутално, „насаждане“ на нещо, което си го имаме? Либерализма във вида на Сорос идеите можеше да се състои, но мисля, го правали тотално това нахлуване на чужденци в Европа. Беше много изведнъж и на всички ни стана ясно, че за „толерантност“ в този случай не може да става дума.

 2. харалан е също толкова „гениален“ колкото стефан гамизов !

 3. Ако това е безсемантична фразеология, питам се Вие, господа коментиращи, в които хейтърството ви е вродено качество,защо не публикувате Вашите коментари по темата, дайте Вашите идеи за промяна на статуквото, това, което правите е просто включване чрез омраза към всички по-умни от Вас, самои само да сте в дискусията…Жалка история

 4. Освен акцентът че самата идея за помощ от вън е провал, другите важни насоки за мен са липсата на социално и политическо въображение; спасението по единично трудно формира общност, но лесно тълпа.
  А най ми хареса – българинът хуква да гони своя частен заек за да си го изяде сам, и затова никога не успяваме да изядем Елен. Право в целта. Разкош.

 5. Възхитителната негативна способност (negative capability), по-точно способност за вечен и вездесъщ негативизъм и още по-точно постоянното мрънкане на прословутите ни „антрополози-психиатри“ во главе с д-р Михайлов, способни да видят провал и в най-сияйния успех и повод за песимизъм и в най-оптимистичните тенденции. Една голяма досада, от която вече им е късно да се измъкнат, а и не полагат усилия в тази посока – предпочитат да мелят една и съща вече отдавна смляна и сдъвкана словесна плява.

 6. Ако беше и на български, щеше да е наистина добро.

 7. „Проектът за построяване на гражданско общество отвън очевидно е провален и трябва да се тръгне на чисто, ако изобщо смятаме, че е възможно и си заслужава.“- това извеждам като един от акцентите в интервюто на Х.Александров, един интересен и умен изследовател.

 8. Колко много „умни “ приказки за да се каже нещо безкрайно просто, че хората са маймуни и мнозинството от тях са много тъпи маймуни, а в гените им са записани примитивни социални рефлекси и инстинкти пригодни за живот в малко стадо , в малка общност. Всичко останало е натрупване на опит и култура и то много бавно и мъчително , тънък пласт сиво вещество върху мозък на влечуго .

 9. Най-обичам Харалан, Иво Христов и Кристиян Таков да ми обясняват нещата

 10. Ти откъде си папкал цял живот, бе братчет? Малко морал, моля !!!

 11. Винаги съм го смятала за прекалено помпозен, без да отричам останалите му качества, но това интервю е необходимо да се запази за поколенията, защото съдържа от всичко. И сарказъм и ново тълкуване на причините за днешното състояние, не че сарказма помага, ще бъде оценен само от шепа хора, но пък за някои ексцентричността е по важна. Това обаче не го прави псевдо интелектуалец, само нещастен човек

  • Хуморът и многопластовостта кефят, а усмивката си е тъжна донякъде, да. Ако бях художник, бих го нарисувал като придворния шут, не би се обидил мисля. Смален, смирен… усмихнато дърдорещ на непонятен нам език. Тук възпяващ Татко, там хейл двама Татковци, видял отвъд незрялост за Тя, общността.

 12. Бихте ли посочили все пак някой автентичен интелектуалец (освен Вас, рязбира се), за да имаме ориентир, г-н Дунов?

 13. Да, това интервю е показателен емпиричен израз на разкошната БЕЗсемантична фразеология, изпълняваща функцията на онзи фурнир, който е провидян в разговора от Александров.
  Харалан Александров е симпатичният особняк на погубилото само себе си поколение от КВАЗИинтелектуалци, които пробваха да минат за автентични интелектуалци в България.
  Истинските интелектуалци у нас дълго време ги наблюдаваха отстрани как си пишат сценария на успеха, как си разпределят ролите и как взаимно се възхищават едни на други.
  Но и Харалан, може би най-приемливият КВАЗИинтелектуалец, както, естествено, и всички останали от същата порода, вече проиграха живота си в КВАЗИинтелектуализъм.
  Нищо не излезе от тях и те го усещат, понеже никой от истинските интелектуалци не им обръща внимание, но ще преживеят и пълното си срутване.
  Никога КВАЗИинтелектуалците няма дя станат такива, за каквито се представят. Никой от автентичните никога няма да започ„не да мисли, камо ли да признае Дайнов за философ, Минчев за политолог, Станчев Красен за икономист, Райчев и подобни за социолози…
  Телевизионна и въобще медийна плява, която е по-долнокачествена и от чисто политическата плява…
  Той Местан може да говори, че дори да пише по-изискано от тези КВАЗИинтелектуалци, но БЕЗсемантичността им е от един порядък.
  За имплициране на семантика в един текст се изисква ум, ама действителен УМ, който е ДАРБА, не всекиму дарена…

  • Абсолютно верен коментар г-н Дунов, измислените либерални интелектуалци след като няколко години бяха в светлината на прожекторите и се любуваха безпаметно на красивия си образ в кривите огледала на простотията, в момента „изпускат въздуха“, като спукан балон, отвян от реалностите, които отхвърлиха този измислен неолиберален, неокомунистически модел.

 14. Много добър текст, много добри въпроси.

Коментарите са ограничени.