АПИ спасява партиен лидер, затънал в преспите. Рейс с японски туристи заседна в снега (обновена)

Снимка: АПИ, архив

През нощта се е разиграла малка неприятна сцена, в която лидер на организация е бил спасяван, съобщи главен комисар Николай Николов – директор на главна дирекция „Пожарна безопасност“ на брифинг, цитиран от Нюз.бг.

Странното в случая е, че лидерът се е обаждал и е настоявал да бъде спасен от хора на пътната агенция, а не от който и да е.

Николов не каза кой е въпросният лидер и коя е организацията, само подметна, че е местен политик. По-късно стана ясно, че става въпрос за Монтанско.

bTV съобщи, че става дума за ромския лидер Петко Асенов.

Пред телевизията той отрече да е настоявал да бъде спасен от АПИ, искал някой да дойде и да разчисти пътя. Твърди, че няколко коли са били блокирани.

Той поискал да го извадят от преспите и се е свързал с агенцията. Оттам са му изпратили помощ и екипът е успял да го извади от бедата.

Машините на АПИ обаче са заседнали и ситуацията сега е иронична, защото те трябва да се спасяват и вадят оттам.

До 3.30 ч. 10 човека са прокопавали пътя, за да достигнат до въпросния лидер. „Той държеше да бъде спасен лично от АПИ, най-вероятно от председателя“, пошегува се Николов.

В същото време автобус с 40 японски туристи е навлязъл в затворения път Шумен-Разград, въпреки че има забрана, и е заседнал в преспите. Това обяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова.

Екипите успели да ги извадят при много лоши метеорологични условия. Павлова определи като безотговорно поведението на туристическата фирма. „Сезирали сме компетентните органи, да бъдат санкционирани, защото това подложи на риск. 40 чужди туристи в България – това е недопустимо“, коментира Павлова.

90 селища са без ток, предимно в областите Добрич и Силистра. Българската армия ще мобилизира всички ресурси в Североизточна България, за да подпомогне „Енергопро“ и да бъде възстановено електроподаването.

„Вече няма областен център без достъп за леки автомобили“, обяви Павлова. По думите й, добрата новина е, че тази сутрин екипите са успели да пробият и последната област – Добрич, до която нямаше достъп.

Ситуацията в Североизточна България, от гледна точка на снеговалежа, вече е толкова критична. Остават обаче вятърът и снегонавяванията.

Силният вятър води до сериозно навяване и това е причината за продължаващата усложнена обстановка в областите Силистра, Добрич и Шумен.

Към всички останали областни и общински центрове на територията на цялата страна има осигурен достъп за специализирана техника, ако болни се нуждаят от помощ или има други спешни случаи да имаме достъп.

Очакванията са следобед вятърът да отслабне. Затова основна цел до края на деня ще бъде отварянето на максимално много пътища за преминаване на лекотоварното движение.

Проходът на Републиката, Айтоски проход, Петрохан, Шипка са отворени.

Остава да бъде пробит и Ришкият проход, тъй като там навяванията продължават.

2 Comments

  1. Ситуацията не е иронична, а ПОКАЗАТЕЛНА и ПОУЧИТЕЛНА! Прекаляването с Мулти-културализъм, Полит-коректност и Толерантност може да увреди и дори да заличи Добротвореца… 😉

  2. АПИ заряза бедстващите населени места ,за да хвърля усилия да „спасява“ наглия циганин! Не ни стигаше позата „партер“ към НАТО,ЕС, САЩ,Русия и кой ли още не,но това падение е нечувано!

Коментарите са ограничени.