Ивайло Дичев: Има място за „Да, България“ на политическия хоризонт

Снимка от фейсбук профила на Ивайло Дичев.

Публикацията е от фейсбук профила на Ивайло Дичев

Струва ми се, че има място за „Да, България“ на политическия хоризонт –мястото на центристка, либерална партия.
– В момента това значи разграничение от десните и консерваторите. То може да стане на базата на отказ от идеологическия, ритуален антикомунизъм /който стана смешен 28 г по-късно/, както и от национал-популизма. Едно по-разкрепостено в сферата на нравите изглежда самоочевидно.

Разграничение не значи отказ от възможно сътрудничество.

Центристки позиции предполагат и някои леви идеи, например в образованието, здравеопазването, екологията.

– Либерализъм значи прагматизъм. За това много се плаша от морализмът, с който партията тръгва. Той не само се обръща срещу говорителите си, защото няма съвършени хора.

Морализмът често блокира реалните политически действия, които предполагат преди всичко реализъм. А реалността не е от най-светлите и чистите. Утре ще се наложи взаимодействие с Бъчварова, с Марешки, с Дончева – и ще дойде традиционното българско „разочарование“. Бих искал да съдя за морала на политиците по резултата от действията им, не по заклинания.

– Проблем ми се вижда това настояване за нови лица. Видяхме нещо такова в началото на 2013 г, когато спонтанният народен гняв беше насочен не само срещу политиците, но и срещу известните хора – откъдето провалът.

Известността не е демократичен феномен /така писах тогава/. За жалост. Прозрачност, „отдолу“, интернет – тези мантри не бива да подменят старото лидерство, прпограми и организация.

Дано този път се получи!