ИПИ: Тази година ще работим 136 дни само за бюджета

Снимка: pixabay.com

Данъчната тежест тази година ще расте, коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ), където са изчислили, че ще работим 136 дни само за бюджета.

Тази година т.нар. ден на свободата от правителството ще настъпи на 16 май. Дотогава ще работим изцяло за да си платим данъците към държавата.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано.

От 2011 г. броят на дните за попълване на хазната расте, като през тази година ще са най-много, изчисляват икономистите от ИПИ, а тенденцията е устойчива през последните години, което означава, че изземването от данъкоплатците нараства.

Най много дни през годината ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34. За приходите от акцизи ще са ни необходими малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, за да платим държавните и общински такси.

Сметката разпределя тежестта върху всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. Всеки сам може да изчисли своите данъци на специализираната страница „Моите данъци“ – www.kolkodavam.bg, допълват от Института за пазарна икономика.

1 Коментар

  1. С какви глупости пълнят 24 години главите на Пролетариата класическите пазарни либерали от тинк-танка с гръмкото име „Институт за Пазарна Икономика“ (, който, разбира се, не е никакъв институт, защото не прави никаква наука, а плоска пропаганда), познати днес още като неолиберали, палеолиберали, либертарианци, пазарни фундаменталисти, пишмян-икономисти, остеритетни фетишисти, обективисти, реформатори, десни, технократи, индивидуалисти и асоциални елементи.

Коментарите са ограничени.