Франциск отказва да пътува с брониран автомобил

Снимка от туитър акаунта на папа Франциск.

Папа Франциск разбира, че може да е мишена на нападение, но ще продължи да пътува без бронирани автомобили или засилени мерки за сигурност, защото иска да бъде близо до хората.

Това заяви главата на римокатолическата църква, цитиран от Ройтерс и БТА.

За разлика от предшествениците си, които използваха бронирани папамобили и лимузини, Франциск използва обикновени коли при международните си пътувания, често в контраст с лидерите, които го посрещат.

„Наясно съм с всички рискове“, казва той в предговор към нова книга на италианския писател Андреа Торниели.

„Може да съм безразсъден, но трябва да кажа, че не се страхувам за себе си, а винаги се притеснявам за безопасността на тези, които пътуват с мен и преди всичко за хората, с които се срещам в различни страни. Винаги има риск от безразсъден акт на някой луд. Но Бог винаги е тук“, казва той.

Книгата „Пътуване“ разказва за 17-те посещения на папа Франциск в повече от 25 страни освен Италия, които папата е осъществил след избирането си през 2013 година. Очаква се тази година той да пътува в чужбина поне още два пъти – единия път до Португалия, а другия до Индия и Бангладеш.

„Не мога да се насиля да пътувам в брониран автомобил или в затворени папамобили с бронирани стъкла“, каза той.

„Напълно разбирам нуждите на сигурността и съм благодарен на силите за сигурност, но един епископ е пастир, баща, и не може да има прекалено много прегради между него и хората“, добави папата. „Затова казах от самото начало, че ще пътувам само ако мога да влизам в контакт с хората“.

След нападенията от ислямистки екстремисти в Европа през последните две години италианската полиция засили забележимо мерките за сигурност в района около Ватикана, суверенна държава в центъра на Рим.

Папата обаче все още използва обикновен син Форд Фокус при посещенията си в римски енории и настоява на непривличащи вниманието мерки за сигурност.
В публикувано днес интервю за италианския в. „Стампа“ папа Франциск подчертава, че иска да продължи да пътува по света, въпреки че не обича пътешествията.

„Сега чувствам, че трябва да пътувам, да се срещам с църкви, да насърчавам семената на надеждата, които се намират в тях“, подчертава папата в интервюто, цитирано от Франс прес.

Той обаче признава, че за него почивката „означава да имам малко повече време за четене и молитва“.

Датата за посещението на папата в Португалия вече е потвърдена от Ватикана – 12 и 13 май, по повод един век от явяването на Дева Мария пред три деца в град Фатима, отбелязва АФП.