ЗАГЛАВИЯ

Лед скова Дунав. Спряха фериботите

Ледоход се появи по Дунав заради продължителните минусови температури и ниското ниво на реката. Това се съобщава на сайта на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Фериботните комплекси, които осъществяват превоз по Дунава, са спрени. Причината е в многото и големи късове лед, които плават по реката и могат да предизвикат критични ситуации, съобщиха от МВР.

Има проблеми при повечето гранични пунктове между България и Румъния. Нашите ГКПП-та навсякъде са отворени, но граничарите от северната ни съседка не пропускат преминаване през тяхната страна на пунктовете. ГКПП Дуранкулак и ГКПП Кардан са отворени, но румънските власти не пропускат за влизане на тяхна територия. ГКПП-Силистра също е отворен, но до отсрещния бряг не се осъществява фериботен транспорт.

Главна дирекция „Гранична полиция“ препоръчва на пътуващите за Румъния да използват Дунав мост-Видин и Дунав мост-Русе, където движението се пропуска.

Ако ледоходът се увеличи, корабособствениците и капитаните трябва да потърсят зимни убежища или естествени укрития, за да не пострадат плавателните съдове. Изпратени са предупреждения до всички.

При усложняване на обстановката пристанищните оператори трябва да извадят понтоните от водата или да ги преместят в укрития.

В района край Попина към момента фарватерът /плавателният път/ е затворен заради секция – част от сръбски състав, която е заседнала вчера.