Проф. Огнян Герджиков: Политическа криза няма

Проф. Огнян Герджиков. Снимка от БНТ

Президентът Плевнелиев не наруши конституцията и постъпи държавнически

Политическа криза няма. Нормални процеси са правителствата да подават оставка. Има се процедура за това, разписана в Конституцията и в законите на страната, и тук няма никаква драма.

Това каза в „Денят започва“ на БНТ проф. Огнян Герджиков – юрист и бивш председател на Народното събрание

Драма ще има, ако след изборите новият парламент не може да излъчи правителство и трябва да се завърти рулетката и влезем в спиралата от избори към избори, уточни той.

Според Герджиков деликатен е въпросът дали президентът Плевнелиев е нарушил Конституцията като не състави служебен кабинет и предостави тази възможност на приемника си – ген. Радев. Той отбеляза, че в Конституцията не е посочен срок за съставянето на такова правителство, което се тълкува различно в частното и публичното право, и именно това е причината за противопоставянето на специалистите дали държавният глава е нарушил основният закон.

„Аз също съм склонен да смятам, че президентът Плевнелиев не е нарушил Конституцията“, подчерта проф. Герджиков и допълни, че „правото никога не сработва напълно – животът е много по-богат от това правото да може да регулира всичко, получават се луфтове и тогава се пораждат и споровете между юристите“.

От държавническа гледна точка няма съмнение, че президентът постъпи целесъобразно, защото щеше да бъде много странно да имаме служебно правителство за 3 седмици. Това щеше да е планетарен прецедент, каза още юристът.

„Да се отнеме партийното финансиране означава да отворим вратите на черните партийни каси. Не смятам, че това е по-доброто, но трябва да има правила и да се мисли за едно евентуално редуциране“ – смята юристът по въпроса за размера на партийните субсидии.