ЗАГЛАВИЯ

Обама: Има опасност от нова чужда намеса

Тръмп многократно изрази съмнения към американското разузнаване за руските хакерски

ABC News

След оповестяването на разсекретения доклад на разузнавателната общност за руската намеса в президентските избори в САЩ, президентът Барак Обама каза пред американската телевизия ABC, че руснаците са „възнамерявали да се намесят“.

„Аз смятам, че истината е че руснаците са възнамерявали да се намесят и да се намесили“, каза президентът Обама в ексклузивно интервю с Йоргос Стефанопулос за предаването „Тази седмица“.
Президентът предупреждава още да не се позволява партизански деления да подкопаят американското разузнаване.

„Ще бъда честен с вас, Йоргос, едно от нещата, за които съм обезпокоен е степента, до която виждаме много коментари в последно време, в които републиканци, специалисти или коментатори по кабелни телевизии, които изглежда имат повече доверие на Владимир Путин, отколкото на американците, защото тези събратя американци са демократи. Така не може“, каза Обама.

Тръмп многократно изрази съмнения към американското разузнаване за руските хакерски атаки и дори след като беше информиран по темата, настоя, че никоя кибератака „абсолютно не е имала ефект върху изхода на изборите“.

Президентът предупреди за заплахата за бъдещи избори, ако Съединените щати не реагират на проблема с киберсигурността.

„Имаме ясен пример как, ако не сме бдителни, други държави могат да имат въздействие върху политическия дебат в Съединените щати по начини, който биха били невъзможни преди 10,20,30 години, отчасти, поради начина на предаване на новините и отчасти, защото толкова много хора са скептични към големите новинарски организации, че всичко е вярно и всичко е фалшиво. Както знаете, нищо не е постоянно. Всичко се оспорва“, каза президентът.

Обама каза, че има още един съвет към новоизбрания президент.

„Едно от нещата, за които призовавам новоизбрания президент да направи е да установи здрави работни отношения с разузнавателната общност. Смятам за важно Конгресът, подкрепено от двете партии, да работи със следващата администрация, очаквайки да се увери, че такъв тип влияние е минимализирано“, каза още Обама.

„Ние трябва да си напомним, че сме то един отбор. Владимир Путин не е в нашия отбор“, допълва той.
Попитан дали е подценил Путин, Обама отговаря, че не смята че го е допуснал.

„Не смятам, че съм го подценил, но смятам, че подцених степента до която, в тази нова информационна епоха, е възможно дезинформацията, киберхакерството и т.н. да имат такова въздействие върху нашето отворено общество, нашите открити системи, да се промъкнат в нашите демократични практики по начини, които, според мен, се ускоряват“, каза той.

„Предстои провеждането на избори у нашите съюзници в НАТО, които трябва да проследим. Очаквам такова нещо да се случи отново тук. И така към доклада оценяващ какво точно се е случило, също така правим нужното да се уверим, че министерството на вътрешната сигурност и нашите разузнавания работят с различни хора, които управляват нашите избори“, казва още американският държавен глава.

Превод и публикация: „Фокус“

1 Коментар

Коментарите са ограничени.