ЗАГЛАВИЯ

Внимание! Дългото излагане на студ може да доведе до инфаркт

Снимка: pixabay.com

Студът се отразява сериозно на човешкото здраве. Инфарктите са сред най-честите случаи на заболявания вследствие на ниските температури.

Това предупреди по Bulgaria ON AIR д-р Десислава Кателиева от Националната кардиологична болница.

„Идват пациенти, както със сериозни здравословни съдови заболявания, така и пациенти, които практически никога досега не са имали проблеми с кръвно налягане или с някакви съдови заболявания. Идват и млади хора, които имат леко завишени стойности на кръвното налягане, което се обяснява с особености на вегетативната ни нервна система“, обясни тя.

Хората, които вече имат прекарани съдови заболявания, са особено чувствителни на студа. Има ръст и на мозъчно-съдовите инциденти като след излагане дълго време на минусови температури, в това число и след ринене на сняг.

„Вчера например, имах случай на мъж, който в продължение на четири часа беше стоял навън в опит да размрази колата си. Пациентът за съжаление беше с миокарден инфаркт“, разказа д-р Каталиева.

Тя препоръча на по-възрастните хора да не се излагат дълго време на студ, да си взимат редовно антихипертензивната терапия и ако кръвното отново е високо, да потърсят лекарска помощ.

Освен на физическото здраве, необичайно ниските температури, оказва се, влияят и на психическото състояние на пациентите.

През последните дни има ръст на оплаквания при хора, които са с тревожни или депресивни състояния, посочи още д-р Каталиева.

Значителна роля за пазене на здравето играе и културата на обличане.

„Ние нямаме много добра здравна култура как да се обличаме, когато е студено“, подчерта д-р Каталиева. Специалистите предупреждават, че както прекалено лекото обличане е опасно за здравето, така и натрупването с много дрехи, което може да усложни оросяването на тъканите.

„Не бива да се допускат двете крайности – претопляне и преохлаждане“, добави лекарят.

При преохлаждане той препоръчва вместо алкохол, билков чай или някаква друга топла напитка.

Как влияе студът

При студено време се получава свиване на кръвоносните съдове. По-малко количество кръв отива към сърцето и към другите жизненоважни органи. Оттам се получават по-чести стенокардни пристъпи, т.е. болка, стягане, задух в гърдите, обясни пред „Фокус“ директорът на Специализираната кардиологична болница във Велико Търново д-р Йорданка Томова.

В студеното време кръвното налягане по-често е високо. Налага се да се увеличават дозите на препаратите за високо кръвно налягане, ако пациентът е хипертоник.

Освен това в самия студ кръвта се сгъстява и по-лесно се образуват тромби. Това е времето, в което пациентите по-често правят не само стенокардни кризи, но и инфаркти.
Наистина през последните дни имаме доста повече пациенти с миокарден инфаркт, каза д-т Томова.

Така че като цяло по-скоро в къщи, по-скоро на топло и излизане само, ако е наложително. Обезателно да се носи шапка, шал, ръкавици, защото най-лесно се измръзва през крайниците – ръцете и краката. Задължително шапка на главата, която да пази мозъка, който също се нуждае от немалко количество кислород и кръв за нормалното си функциониране, препоръча лекарят.