ЗАГЛАВИЯ

„Да, България” – разцеплението на ДСБ и създаването на либерална левица

Новото при новата парти е, че при учредяването си демонстрира нежелание да мимикрира под формата на „дясна” формация

Създаването на „Да, България” е събитие най-вече за избирателния корпус на бившия Реформаторски блок. Това не е малко, защото този избирателен корпус представлява около 300 000 избиратели, които в следващите 3 месеца ще трябва да решат на кого да се доверят.

Със сигурност изборът им няма да е лесен, защото бившата десница, която те наричат „автентична”, е в процес на фрагментиране и поредно трансформиране. Именно това е първият извод, който можем да направим от създаването на нова партия в това политическо пространство.

Учредяването на „Да, България” е симптом за процес на фрагментация и практически представлява разцепление на избирателите, които до момента гравитираха най-вече в периферията около ДСБ. Разцеплението не е съпроводено с дежурните скандали и обиди, които се случват при подобен тип разделения, но това не значи, че то не съществува. Напротив, именно липсата на междуличностни нападки и наличието на общо говорене по отношение на съдебната реформа го прави още по-дълбоко. Защото разцеплението е на идеолгическа основа и се случва отдолу нагоре. По отношение на съдебната реформа, ДСБ изповядва същите принципи като „Да, България”.

Защо тогава се създава нова партия, а не се работи върху основата създадена от Радан Кънев?

Основната причина е, че ръководството на ДСБ все още упорито афишира партията като дясна, а основното послание на „Да, България” е, че не е дясна.

Желанието на Радан Кънев и повечето представители на елита на ДСБ да участват на изборите заедно с „Да, България” е опит да не се допусне разпиляването на собствения им вот. В същото време, по-знаковите представители на новата партия дават вид на хора, на които не им се говори на тема предизборна коалиция с ДСБ. Това би могло да се окаже сериозен проблем за влизането в парламента на следващите избори, както на ДСБ, така и на „Да България”.

Новото при „Да, България” е, че при учредяването си партията демонстрира, че не желае да мимикрира под формата на „дясна” формация. Огромната част от хората, които ще подкрепят този политически субект са активни градски избиратели с ляво-либерални възгледи, които през последните години се измъчваха от факта, че трябва да се етикират като „десни”. През последните седмици, знакови представители на новата партията и най-вече нейният лидер Христо Иванов, ясно заявиха, че не са десни, което е достойно за уважение. Те трябва да продължат в тази посока и да назоват автентичните си виждания, а именно да се самоопределят като леви либерали. Подобна искреност ще има позитивен ефект и върху представянето им на изборите. Казвам го от позицията на човек, който изповядва дясно-консервативни убеждения – те са обратното на това, което изповядва „Да, България”. Въпреки това, бих уважавал всеки, който се нарича с истинското си име и не се опитва да мимикрира под една или друга опаковка само, за да получи няколко гласа повече.

Залагането на реформата на съдебната власт и защитата на правовата държава,

като основен и засега единствен приоритет пред новата формация, само по себе си е либерално послание. Консерватинвните послания са свързани най-вече със защита на националния интерес и приоритет за традиционните ценности, които са формирани от християнската религия и култура в продължение на векове. В този контекст е въпрос на време, представителите на „Да, България” да започнат да защитават от идеологически позиции „права”, като разрешаване на хомосексуалните бракове и легализирането на леките наркотици.

Перспективите за предизборна коалиция с крайнолява формация като „Зелените” и крайнолиберална партия, каквато е ДЕОС, допълнително ще позиционира „Да, България” в лявото политическо пространство. Коалиция с тези две формации ще проблематизира евентуална коалиция с ДСБ и ще официализира разцеплението между центъра и периферията на тъмносините.

Революционните послания от типа на „да счупим системата” и „да започнем отначало”, тепърва ще бъдат развивани и говорени на висок тон.

Основният проблем пред избирателите на бившата десница,

който засяга пряко и „Да, България” е, че в момента тече тенденция на фрагментиране на вота. Практически се оформят три основни политически субекта – „Да, България”, ДСБ и остатъчният Реформаторски блок. Между първите две формации има потенциал за възникване на тежки идеологически разминавания, а третата ще става все по-немощна в електорално отношение и шансовете й да влезе в следващия парламент към този момент са само теоретични. По този начин може да се окаже, че предсрочните парламентарни избори ще оставят зад борда и трите формации. Така ще се повтори ситуацията от 2013 година, когато поотделно ДСБ, ДБГ и СДС останаха извън парламента и след това се премина към процес на окрупняване.

Ако този сценарий се осъществи, истинското възникване на нова либерална левица в българския политически живот ще се случи след изборите, а не преди тях.

Ако все пак една от трите формации прескочи 4-процентовата бариера, то тя ще се превърне в притегателен център за по-голямата част от избирателите на останалите извън парламента два политически центъра.

Ако това е „Да, България”, то бившата десница ще се превърне в левица. Ако това е ДСБ, бившата десница ще се опита още веднъж да се преформатира в консервативна формация. Дали този опит отново ще бъде неуспешен все още е рано да се прогнозира.

 

14 Comments

 1. Положението е точно такова, каквото е описано в статията. Новата партия ще спечели много, ако се обяви за европейска „модерна“ левица в противовес на корумпираната, компрометирана и русофилизирана столетница. Така България ще има истинска, адекватна левица и всички ще са доволни. Но те нямат дупе да заявят претенции за левия сектор, а продължават да ровичкат вдясно и в оня мистичен и баснословен „Център“.
  Що се отнася до автора, независимо от това къде се намира в момента професионално, той е един от най-талантливите и вещи политически коментатори, човек, способен да оформи теза ex nihilo и да я защити аргументирано.

 2. Доста примитивна и манипулативна политическа есеистика от „дясно-консервативния“ съветник в МС, той и бивш разобличител на герберизма.
  Тези „300 000“ (всъщност са много повече) не са „избирателния корпус“ на РБ/ДСБ, а хора, които гласуваха за тях, просто защото нямаше нищо друго, а те бяха най-близкото приемливо. Е, сега вече има нещо друго.

  • Това са хората,които два пъти гласуваха за Гоце и по веднъж за Калфин и Радев.

 3. Абе Тома, абе Биков! Не ти ли омръзна да си въртиш задните части към най мазния…..От най-яростен критикар на Бойко, отиде в топлия кабинет в Министерски съвет като…съветник в неговото правителство. На всяка манджа мерудия, за всичко акъл да дадеш….в зависимост кой поръчва музиката. Скрий се някъде и си намери честна работа. За тая не ставаш.

  • Румян Бъчваров: Взе ми коментара от устата!

 4. Какво значи създаването на „Да, България“? Значи, че интелектът на ДСБ се откъсна от тялото им. Вътре останаха екстремизираните фанатици и кресльовци.

  • За да правите коментар трябва акъл, не става само с ядене….

 5. Разбира се г-н Биков обслужва ГЕРБ.Тези фалцети да ги предава на г-н Борисов.Първо комунистите на г-н Борисов не са десни в истинския смисъл на думата а хора „капиталисти на прехода“,които натрупаха парите си по нечестен път.Те и за това се страхуват да не се направи антикорупционен блок.За това се опитват да предотвратят тази коалиция,която ще е печаливша и народа точно това иска.Затова се измислят разни „агнешки главички“и други такива.В тази коалиция ще се присъедини и ВЕК-21.Така ,че да му мислят „грабливите птици“.Какво се опитват да направят „лакеите“.Точно това се опитват да направят ,да няма такъв мощен антикорупционен блок.Да ама не.Затова измислят дясно и ляво.Не господа ,ще има такъв блог!Я си спомнете на времето какво беше СДС.Социалдемократи,земеделци ,либерали ,десни формации и всички срещу комунягите.След това комунягите разбиха социалдемократи и земеделци и някой от техните продажни ръководители се озоваха в листите на БСП.Да а ма не сега отново трябва да се направи такова обединение/и не ми излизайте с номера дясно ляво/за да се помете тази корумпирана сган.Нещо да не Ви е ясно госпожи и господа /Р.Кънев,Хр.Иванов ,Гражданския съвет и Т.Дончева.ОБЕДИНЕТЕ СЕ!Това е формулата на успеха.После мислете за дясно и ляво.

  • Предишния анонимен: Много вярно мислите! Това им е пътят. Има 60 % негласували. Произведете идея, която да ги доведе до урните! Бих гласувал за законност, справедливост и свобода за предприемачество!

  • Гениално,драгалевските приватизатори и заменкаджии правят антикорупционен блок!

 6. Уважавам принципните хора, които не пишат статии по поръчка и не си менят мнението през година. Препоръчвам ви да прочетете една хубава статия на Тома Биков за Борисов – „Карикатура на диктатор“

  „В онази паметна година се сдобихме с Главен секретар /Бойко Борисов/ . Най-Главният от всички. Първо, голяма част от медиите бяха скандализирани – бивш сикаджия и бодигард на Живков да заеме един от най-важните постове в МВР. Затова ли стояхме на барикадите четири години по-рано, питаха се сините избиратели? Няколко години по-късно лидерите им замечтаха за коалиция с Борисов. През 2001 година Доган се колебаеше. Освен всичко, което беше вършил в първите години на прехода, предложеният за Главен секретар се оказа и активен участник във „възродителния процес“. В качеството си на каратист. Накратко – бил е и е гонел онези, които гласуват за Доган. Доган обаче преглътна и Главният секретар отиде лично до сарая му, за да му подари каракачанска овчарка. После около сто пъти повтори, че Доган е най-големият български политик. Помните ли тези мигове на толерантност и разбирателство?“

 7. Няма ляво, няма дясно. Има формация, чиято програма се основава на 100% прилагане на законодателството. За да не дойде утре поредния цървул и да „управлява“ ръчно, което текущо ее наблюдава.

  • Отлично изпълнение на ГЕРБерска поръчка. Нищо повече.
   Ах колко се загрижили за това къде е „Да, България“. Явно страхът от отиването е историята е голям.

Коментарите са ограничени.