Цветанов: Спекулация е, че мажоритарните избори ще обслужат една или друга политическа сила

Ако проведем изборите по сега действащата система и не се съобразим с тези 2,5 млн., много вероятно е изборите да бъдат отхвърлени като нелегитимни, казва в интервю за „24 часа“* зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов

– Г-н Цветанов, ще успеят ли депутатите при добра воля да приемат мажоритарните избори до края на месеца?

– Всичко зависи от политическата воля на мнозинството, което би могло да се формира. ПГ на ГЕРБ има категорично политическо решение. Няма как да не се съобразим с волята на над 2,5 млн. български граждани, които ясно заявиха, че искат мажоритарен избор, че искат да ги представляват личности, които да познават проблемите им и да могат да ги решават, както и да помагат да развитието на регионите им.

-Вие печелите от тези избори. Това притеснява малките партии – че в парламента ще останете само големите. Казват го включително вашите приятели реформатори.

– Тук не е важно дали нещо се харесва, или не, та било то и на нашите политически партньори. В момента имаме убедително избран президент с 5-годишен мандат. На ГЕРБ и на всички демократично мислещи хора, позиционирани в политическото пространство “център-дясно” това може и да не се харесва. Но ние трябва да се съобразим с волята, която са изразили около 2 млн. българи, избирайки именно този президент. А не следва ли да се съобразим и с волята на онези 2,5 млн. граждани, които излязоха да гласуват, за да поискат мажоритарни избори? За малко референдумът не можа да стане задължителен за парламента.

Моралът задължава всяка партия да настоява да се уважи желанието на избирателите за промяна, още повече че става дума за промяна в политическата логика на управлението на държавата. След като има такова желание, след като политиците, партиите, експертите – всички, които са против мажоритарната система, не успяха да се аргументират така, че хората да приемат аргументите им, значи на нас не ни остава нищо друго, освен да се съобразим с вота на хората. В това е силата на демокрацията – да вземеш политическото решение, което да съответства на желанието на избирателя.

– Колко време сте разчели в ГЕРБ, че е нужно, за да мине новият Изборен кодекс на 2 четения?

– Става дума за евентуално удължаване от седмица до 10 пленарни заседания. Това действително ще даде възможност да се съобразим с волята на суверена.

– 10 пленарни заседания 2 седмици ли значи?

– Не повече от 2 седмици. В момента заседава правната комисия, в чийто дневен ред има точка, която ние сме предложили за разглеждане още през ноември. Тази седмица ще влезе за решение в пленарна зала, в четвъртък внасяме проектозакон, съобразен изцяло с референдума. Другата седмица се свиква извънредно заседание на комисията и проектът ни се внася в пленарната зала. Използваме максимално кратък срок от 7 дни, за да се направят предложения, което смятаме, че е напълно достатъчно, и на третата седмица вече се внася предложеното между първо и второ четене от всички парламентарни групи. И се гласуват текстовете в пленарната зала. Това би могла да бъде eдинствената законодателна дейност, която да извърши до края на този парламент.

Подобна дейност по никакъв начин няма да промени ситуацията около провеждането на предсрочните избори. Но създаването на възможност за съобразяване с вота от референдума би било доказателство за отговорно поведение от страна на новоизбрания президент, който ще докаже, че се интересува от вота на тези над 2 500 000 избиратели точно така, както всички ние се съобразихме с гласовете на онези около 2 000 000 души, които го избраха за държавен глава. В това е и силата на тези решения – едното е подкрепено от 2 милиона избиратели, а другото получи подкрепата на 2 милиона и половина. Кое от тях е маловажно?

– Кажете сметнали ли сте колко депутати ще имате при мажоритарни избори в сравнение със сегашната система?

– Спекулация е, че мажоритарните избори ще обслужат една или друга политическа сила. Ние не правим подобни сметки. Мажоритарната система може да даде много по-голяма енергия в кампанията и значително по-голям залог за тези 240 избирателни района. Дава се реална възможност на хората да възвърнат доверието си в политиците и в партиите.

– Ще вдигне избирателната активност.

– Разбира се. От тази гледна точка смятам, че не е възможно дадена партия да каже в момента дали ще спечели, или ще загуби. Всички ще имат равен старт. Законодателството ще бъде приложимо по един и същи начин за абсолютно всички райони. И кандидатите ще бъдат в равнопоставена ситуация да изложат програмите си и да се стараят да запазят връзката с избирателите си през целия мандат. Ще можем да оценим как работи пряката и реална връзка на народните представители с гласоподавателите.

Аз не се притеснявам от мажоритарните избори. Участвал съм в такива по системата на Мая Манолова през 2009 г. Тогава бях мажоритарно издигнат във В. Търново и имах 67 000 гласа подкрепа след кампанията, която направих. Основният ми опонент от БСП – проф. Пантев, имаше 17 000 гласа. И чрез пропорционалните листи, които водех във Варна и в София, спечелих убедително, но там вече работехме с целия екип.

– Кой ще начертае новите райони за мажоритарните избори?

– Ние имаме готовност да представим проект за райониране, но не мислим, че е коректно това да бъде направено само от една политическа сила. Защото тогава вече има съвсем обективно основание да се каже, че ГЕРБ предлага райониране, което би могло да служи на интересите на една централа. Не приемаме идеята само една партия да предлага районирането, нужен е консенсус по въпроса.

– Не ви ли харесва предложеното от Манолова – 9 депутати от чужбина и 231 вътрешни района?

– Би могло да бъде дебатирано, но не е най-доброто. Районирането трябва да бъде извършено с указ на президента. Това е правено вече през 1990 г. за Великото народно събрание. Тогава районирането за мажоритарния вот беше от компетентността и правомощията на президента. Така и трябва да бъде, защото по закон той е равноотдалечен от законодателната и от изпълнителната власт.

– Партньорите ви от ДБГ искат образователен ценз за гласоподавателите?

– Това е искане, което съдържа дискриминационен елемент Подобен подход е добър по-скоро като популистки ход, но подобна идея не съответства на духа на Венецианската комисия. После може да се отиде на ограничение за ромите, и т.н. Законодателството не трябва да се обвързва с подобни ограничения за избори. Трябва действително да гарантираме правата на хората и ние, активните политици, да стигнем до колкото може повече български избиратели и да им разясним колко е важно да дадат гласа си за развитието на регионите.

– Защо искате активна регистрация преди всякакви избори?

– Още обсъждаме въпроса в нашата ПГ. Дани Кирилов (председателят на парламентарната правна комисия – б.а.) и екипът му ще дадат допълнително аргументи “за” и “против”, преди да вземем доброто политическо решение. Но ще е добре да се изчистят списъците и да се предотвратят предвидими усложнения в изборите.

– Изчистихте ли луфта какво се случва, когато един депутат, избран мажоритарно, излезе от парламента?

– Проблемът още стои отворен. Смятам, че и по този въпрос ще стигнем до добро решение.

– Притеснява ли ви това, че Красимир Каракачанов определи като несериозен призива ви да се удължи животът на парламента заради Изборния кодекс? Да сте си били взели мандата, а не сега да се чудите как да го удължавате. Това го казва ваш партньор, чийто рейтинг расте всеки ден.

– Да не спекулираме с удължаването на мандата. Става дума за удължаване с една-две седмици. Доколкото разбирам, една седмица вече е анонсирана от президента Радев – за консултации след встъпването му в длъжност на 22-и.

– Склонни ли сте, ако всички останали партии в НС кажат – добре, приемаме мажоритарния избор, но само за половината депутати, по т.нар. германски модел?

– 2 500 000 български граждани казаха, че искат 100-процентов мажоритарен вот. Оттук нататък всякакви интерпретации ще бъдат тълкувани като нещо, което политиците сами си го решават, за да се съхранят. И второ – ако проведем изборите по сега действащата система и не се съобразим с тези 2,5 млн., това означава, че е много вероятно изборите да бъдат отхвърлени като нелегитимни. Защото имаш 2,5 милиона, които казват, че трябва да се промени принципът на политически избор. Въпросите на референдума бяха много ясни и българските граждани подкрепиха промяна в логиката на управлението.

– И все пак, ако всички останали парламентарни групи се запънат и кажат “50 на 50”, вие няма да се съгласите и изборите ще си се правят по действащата система?

– Моралът на ГЕРБ ни задължава да положим усилия да променим избирателната система. От друга страна ни е ясно, че 84 депутати са недостатъчни, за да формират мнозинство в парламент с 240. Готови сме за дебат, който да покаже кой е искрен с избирателите и кой търси политически дивиденти единствено преди и по време на кампания, а след това забравя какви позиции е заемал.

– Готови ли сте вече в ГЕРБ за изборите?

– На 21 и 22 януари ще имаме национален форум с всички кметове на ГЕРБ, министри, народни представители и областни ръководители.

– Знаете ли си вече кандидат-депутатите?

– Изпратили сме указания и във всички общински структури ще се провеждат номинационни събрания. Това ще ни даде възможност да се подготвим за избори по сега действащите правила. Но номинациите ще ни ориентират и за мажоритарните предпочитания. Важно е номинираните да бъдат разпознаваеми по места, да сме сигурни, че избрани веднъж, те няма да скъсат връзката си с региона си. Даваме възможност и за избор на граждански квоти.

Номинациите от ГЕРБ са на базата на проведени събрания в общинските структури и се основават на решения, които се вземат окончателно от Изпълнителната комисия. При тези правила на номиниране ние винаги сме давали възможност и за мажоритарния елемент, свързан с гражданските квоти. Това осигурява предимство за хората, които имат висока обществена подкрепа и добра репутация в професионален и в личен план.

– Притеснява ли ви последното социологическо проучване, според което БСП е само на 3 процента зад вас?

– Това само може да ни мотивира и ни консолидира, защото ние добре знаем каква е стратегията на БСП. В последните 10 дни се опитват да дискриминират с обидни квалификации и лидера ни, и цялата партия. Аз нееднократно съм апелирал да запазим нормалните човешки отношения помежду си по време на кампания и единствено аргументите да определят дали една политика е правилна, или не. Страната ни е сочена като остров на стабилност в региона, имаме икономически ръст, по-малък дефицит и реален излишък.

БСП нямат аргументи да оборват секторните ни политики и затова най-добрата им защита е да водят клеветническа кампания – с фалшиви новини, с манипулация на обществото, с обиди, хвърляни по политическия ни опонент. При тази зимна ситуация правителството полага максимални усилия да няма жертви и бедстващи хора. Координирайки всички институции за възстановяването на нормалния начин на живот, кабинетът върши невероятна по обем работа и има много добра организация за информираност на обществото.

*Интервю на Кристина Кръстева