ЗАГЛАВИЯ

Парламентът отложи осъждането на геноцида над българите в Османската империя

Местан
Лютви Местан Снимка: Пламен Трифонов, архив

Според Лютви Местан периодът не може да бъде определен като робство, защото не се побира в семантичните граници на понятието, а определянето му като геноцид ще бъде прецедент в световната история

 

Парламентът отложи за пореден път разглеждането на проекта за решение на „Атака” за осъждане на геноцида над българите в Османската империя (1396-1913).

„За“ гласуваха 86 народни представители, 50 бяха „против“, а 7 се въздържаха, с което предложението на народния представител Лютви Местан за отлагане на гласуването на проекторешението бе прието.

Зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов внесе предложение за предаване на дебатите и гласуването по предложението пряко по БНТ и БНР, което след прегласуване бе отхвърлено с 52 гласа „за“, 38 „против“ и 48 гласа „въздържал се“.

Според вносителите геноцидът над българите в Османската империя се изразява във физическо унищожение и масови убийства на голям брой българи, в смяна на религията и на етническата принадлежност, както и изтощаване на генофонда на българите с така наречения кръвен данък.

Местан посочи, че не може да се законодателства с исторически оценки.

Според него историята трябва да се остави на историците и проектът за решение е гавра с историята. Според него периодът не може да бъде определен като робство, защото не се побира в семантичните граници на понятието робство, а определянето му като геноцид ще бъде прецедент в световната история.