Депутатите приеха по-строги наказания за каналджийство

Снимка: Пламен Трифонов, архив

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Мариана Тодорова от АБВ и група народни представители.

Промените бяха подкрепени от 117 народни представители, 4 бяха против, а двама се въздържаха при гласуването.

Новите текстове предвиждат по-строги наказания за трафик на хора, каналджийство и противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната и да преминават през нея.

Промените са във връзка със засиления миграционен поток през българските граници. Според вносителите има необходимост от адекватни наказания с цел превенция и отговорност на извършителите.

От групите на ГЕРБ, Патриотичния фронт, „Атака“ и ДПС заявиха, че подкрепят промените.

Според Четин Казак от ДПС основният проблем е каналджийството и трафика на хора, което ставало и с участието на служители на реда. В българските медии широко се тиражират репортажи, с които се показват как са хванати определени групи хора, но в нито един репортаж не се споменава и дума за каналите, за тези, които се облагодетелстват и по корупционен начин реално допринасят за явлението – незаконно пребиваващи в страната, коментира Казак, цитиран от БТА.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че бежанската криза е една от най-големите заплахи за националната сигурност и суверенитета на страната. Зимата ще мине, хубавият пухкав бял сняг ще се стопи и скакалците ще напъплят пак, макар че България е защитена, коментира той.