Цветанов: И в следващото НС ще настояваме за приемане на мажоритарна избирателна система

Цветан Цветанов на трибуната в парламента. Снимка: Вевести.бг

Смятам, че имаме политическа воля, но няма политически консенсус сред останалите формации, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ

ГЕРБ ще продължи да настоява за приемане на мажоритарната избирателна система и в следващото Народно събрание.

Това стана ясно от думите на председателя на групата Цветан Цветанов пред журналисти в кулоарите на парламента. По-рано днес в пленарна зала бе отложено обсъждането на проекта на управляващата партия на Бойко Борисов за решение във връзка с проведеното на 6 ноември национално допитване поради липсата на решение на ВАС, а Цветанов потвърди, че утре ще внесат съответния законопроект, съобразен с резултатите от референдума.

Заявявам категорично, че сме малцинство в сегашната ситуация, но моралът на ГЕРБ ни задължава да се съобразим със суверена, а това са над 2,5 млн. български избиратели, които казаха избирателната система да се промени“, каза още Цветанов.

„Смятам, че имаме политическа воля, но няма политически консенсус сред останалите формации, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ. Според него се виждало също, че и избраният за президент Румен Радев е солидарен с формиращото се мнозинство по темата. Ако действително той е искрен, към всички тези над 2 млн. български избиратели, които гласуваха за него, трябва да се съобрази и с тези над 2,5 млн. български избиратели, които искат промяна на избирателната система, и съм убеден, че голяма част от тях са дали гласа си точно за Румен Радев, коментира Цветан Цветанов.

„Може с решение на Върховния административен съд да се установи, че тези 13 хил. гласа, които не достигнаха са налични и тогава ще има загуба на енергия, на парламентарно време, а действително трябва да създадем условия за провеждане на предсрочните парламентарни избори, съгласно изискванията на българските избиратели“, коментира Цветан Цветанов. „В противен случай можем да бъдем обвинени в нелегитимно провеждане на предсрочните парламентарни избори“, заяви той.

Той припомни, че в конституцията няма определен срок за разпускане на НС. Ако Радев е достатъчно искрен, на 22 януари, когато встъпи в длъжност, може веднага да издаде указ за разпускане на парламента, но заяви, че ще го направи след консултации с политическите сили. И дали те ще са една или две седмици – няма значение, и не смятам, че е правилно да се обвързва решение на НС с конституцията, добави още председателят на ПГ на ГЕРБ на въпрос дали времето на 43-то НС ще бъде достатъчно, за да гласува текстовете от законопроекта на ГЕРБ.