Германия затяга мерките за сигурност след атаката в Берлин

Снимка: pixabay.com, архив
Deutsche Welle

Германките управляващи партии наложиха по-силни мерки за сигурност срещу потенциални ислямистки терористи след нападението срещу коледния базар в Берлин през декември. Във вторник министърът на вътрешните работи на страната Томас де Мезиер от Християндемократическия съюз се срещна с министъра на правосъдието Хайко Маас от Социалдемократическата партия, за да съгласуват план и двамата го представиха по време на пресконференция.

„Аз и Маас постигнахме съгласие за серия от мерки“, заяви де Мезиер, преди да изброи основните точки: по-стриктни задължения за местоживеене за онези, които са фалшифицирали своята идентичност; правила, които ще улеснят депортирането и по-сериозно наблюдение на индивидите, които представляват потенциална опасност. Министърът уточни, че ще се проведат по-широки преговори със страните на произход на онези, които трябва да бъдат депортиране.

„Ние се съгласихме, че при преговорите с държавите на произход всички политически сфери ще бъдат включени в обсъжданията“, уточни де Мезиер.

„Важното е, че ние въведохме закони за потенциално опасните индивиди и създадохме нови причини за лишаване от свобода“, обясни Маас. „В никоя от сферите не сме започнали от нула, вече сме обсъждали тези мерки“, допълни Маас.

Проследяващи гривни и видео камери

Консервативният министър оказа натиск преди срещата, като изрази надежда, че неговият лявоцентристки колега няма да се отдръпне от „наистина суровите мерки“. „Ако и двамата разговаряме сериозно един с друг, обикновено има добри резултати“, заяви де Мезиер.

Всъщност много от мерките, които бяха договорени, бяха предложени от министъра на правосъдието предишния ден: не на последно място е създаването на закони, според които отхвърлените кандидати за убежище могат да бъдат пратени в затвора за период до 18 месеца, докато чакат депортацията си.

В момента лишаването от свобода не е позволено, ако депортацията ще бъде извършена до три месеца: обстоятелство, което позволи на Анис Амри, тунизиеца извършил атака в Берлин, да остане на свобода, тъй като тунизийското правителство не е предоставило необходимите документи.

Освен това Маас изрази подкрепата си за използването на проследяващи гривни за глезен като превантивна мярка. Това ще принуди онези, които са определени от разузнаването като възможни агресори, да носят такова устройство, което да бъде проследявано с GPS. Към настоящия момент единствено осъдените за сериозни престъпления ги носят, след като са излежали поне три години в затвора.
Предложенията на двамата министри бяха посрещнати добре от другите им колеги, макар че имаше и резерви. Министърът на правосъдието от провинция Хесен описа предложенията като „фиктивно маркиране“, което дори няма да проработи като „хапче за успокоение“.

Според Маас проследяващите гривни за глезен „не са универсален лек, но ще улеснят работата на силите за сигурност и от това имаме нужда в момента“. Той също така призова помощта за развитие да бъде спряна за страните, които отказват да приемат депортирани бежанци, въпреки че от Министерството на външните работи и от Министерството на развитието се противопоставят на тази идея. „Ние смятаме, че спрямо тези, които не сътрудничат, които не искат да приемат обратно гражданите си, може да бъде оказан натиск, за да се съгласят“, беше категоричен Маас.

Съмненията на опозицията

Междувременно опозиционните партии бързо изразиха скептицизъм. Председателката на Зелената партия Симоне Петер заяви, че плановете на правителството няма да внесат особена промяна. „Можем да видим, че в случая на Амри, нито гривна за глезен, нито видео наблюдение щеше да го спре“, подчерта Петер.

„Време е де Мезиер най-накрая да поеме отговорност за провалите на властта, които са толкова очевидни. Има закони за тези атаки, които бяха извършени през последната година, има закони, които са напълно достатъчни. Въпросът е защо те не бяха приложени? Защо Амри не беше арестуван навреме? Това са въпросите, които трябва да си зададем?“ , заяви Бернд Риксингер от „Левицата“.

Не всички членове на Зелената партия обаче бяха толкова крайни. „Ние ще стигнем до границата на това, което е конституционно възможно“, отбеляза друг член на Зелената партия.

Превод: Агенция Фокус