Нова теория: Луната не е една

Фазите на Луната. Снимка: pixabay.com

Според нова теория нашата луна може би не е една, а са много, пише вестник The Independent, цитиран от Фокус.

Небесното тялото, което обикаля около Земята може всъщност да е резултат от серия от космически сблъсъци. Те може да са създали много малки луни, които след това заедно да са се слели в една голяма, която ние познаваме и виждаме всяка нощ.
До момента много учени са мислили, че при един голям сблъсък една част от Земята се е отделила в пространството и се е превърнала в луната.

Израелски учени обаче предполагат, че е имало много малки сблъсъци, които са създали мини-луни. Милиони години са били необходими на тези малки луни да се слеят, за да образуват една голяма.

Изследователите са извършили почти хиляда компютърни симулации и са изчислили, че около 20 сблъсъка са били достатъчни. Според тях това обяснява защо луната изглежда е съставена само от земен материал, а не от някоя друга планета.

„Нашият модел предполага, че древната Земя е имала няколко луни, като всяка от тях е била формирана при различен сблъсък с прото-Земята,“ заяви един от авторите на теорията.

1 Коментар

  1. Абе пичове, как ги говорите тия глупости, като отдавна е установено, че съставът на Луната няма нищо общо с този на Земята?!!

Коментарите са ограничени.