Момченцето, докарано с военен хеликоптер в „Пирогов“, е в стабилно състояние

5-годишният Александър, който бе транспортиран със „Спартан“-а от Бургас в „Пирогов“ по заповед на премиера, е развил сепсис, след като се разболял от варицела.

В резултат на болестта имунитетът на момченцето се е сринал и то е получило оток на целия ляв долен крайник. Заради това се стига и до сепсис, съобщиха от пресцентъра на „Пирогов“.

Вчера първа за случая съобщи журналистката Нери Терзиева, която потърсила помощ от премиера в оставка Бойко Борисов. По негова заповед Александър бе транспортиран до София заради влошената метеорологична обстановка в Бургаско с военния самолет „Спартан“ и екип лекари на ВМА.

Детето бе настанено в Клиниката по детска реанимация на „Пирогов“, където започна мощно антибиотично лечение.

Тази сутрин от лечебното заведение съобщиха, че момченцето е със стабилни основни жизнени функции, а през нощта е било спокойно.

Засегнатият от варицелата крайник обаче е в тежко състояние. Днес екип от водещи специалисти ще го прегледа и изследва отново и ще прецени как да продължи лечението на детето. Александър остава под активно 24-часово наблюдение и ако се наложи ще бъде предприето и оперативно лечение.

През септември 2009 г. 4-годишната Никол Сурчева почина в смолянската болница от бързо развиващ се сепсис след варицела.
Пет години по-късно Върховният касационен съд потвърди присъдите на двама медици, подсъдими за смъртта на детето.

Личната лекарка на момиченцето – д-р Денка Лалова бе осъдена на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок, а медикът от Спешна помощ – д-р Мария Ирикева, получи 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок.

И двете бяха признати за виновни за причиняване на смърт по непредпазливост и са лишени от правото да упражняват лекарска професия за периода на наказанията.
Третият подсъдим – д-р Виктор Господинов, бе признат за невинен.