Нели Петрова: Всеки пешеходец има право на живот

Нели Петкова Кадър: bTV

Не може съдиите на ВКС да се опитват да вменят на пешеходеца вина за това, че той решава да пресече на място, което е регламентирано за това. Това каза в интервю за bTV Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на загиналата на пешеходна пътека Лора от Варна.

Всеки човек има право на живот, категорична е депутатката. Тя припомни за внесеното вчера в транспортната комисия на НС предложение за промяна в чл. 113 от Закона за движение по пътищата, с което се заличава текста, че пешеходецът трябва да съобразява и да измерва скоростта на автомобила.

Нели Петрова обясни, че според предложението, подкрепено в комисията, ако настъпи ПТП, когато пешеходецът е спазил своите задължения, ако и е доказано, че водачът е нарушил правилата – пешеходецът няма вина, а нарушителят носи своята пълна отговорност.

В чл. 114 има вменени задължения на пешеходеца. Той трябва да погледне дали идва автомобил, но не да прецени неговата скорост.

Ако водачът кара със скорост до 50 км в час, няма да настъпи смърт на пътя, защото той има време да реагира, каза още депутатът.

Решението, че ако убиеш човек на пешеходна пътека, той също е виновен за това, че е пресякъл на пешеходна пътека е нелогично според законите на живота. Не може човек да преценява скоростта на автомобила, това е абсурд, който те (съдиите) се опитаха да вменят на всички нас, коментира Нели Петрова.

За мен всичко това, което се случва, опира накрая до застрахователите. Там е ключът към целия проблем. Защото, когато един човек е съпричинител, нещата стават коренно различни. Човешкият живот няма цена, това са кървави пари и благодаря на колегите, които подкрепиха това предложение, заключава Петрова.

Цялото интервю гледайте ТУК.