Данаил Кирилов: Ако трябва, ще заседаваме извънредно за референдума

Данаил Кирилов. Снимка: Вевести.бг, архив

Ключово е районирането, предвиждаме и 12 000 машини в избирателните секции, анонсира проекта на ГЕРБ шефът на правната комисия

Ще се борим за разглеждането на решението по въпросите на референдума. Ако трябва, ще заседаваме извънредно.

Това заяви пред БНТ председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов.

“Подкрепихме резултат от вота на избора на хората, които гласуваха на референдума, смятаме, че трябва да са подкрепени. Трябва да се уважи мнението на хората“, обясни депутатът. Бих искал да припомня на колегите от Реформаторския блок тяхната позиция при обсъждане на референдума, когато въпросите бяха 6. Тогава отношението им към референдума беше положително. Някой да беше попитал Конституционния съд? По отношение на зоконопроектите, уви, нямах възможност да представя някои от становището“, поясни Кирилов и добави, че се работи по този законопроект преди средата на месец ноември.

“Не го довършихме, имахме около 80% готовност. Получихме известна подкрепа, все пак се изказваха известни резерви, че партньорите ни ще приемат мажоритарния вот“, каза председателят на комисията.

„Ключовото в мажоритарния вот е районирането. Тогава се внесе и модела и от омбудсмана или експертния екип заедно с омбудсмана. В последните дни направихме известни промени. Сега ще има 12 000 машини в избирателните секции – т.е. във всички избирателни секции. Искаме този въпрос да се обсъди, дори и да са се забави съдът и решението на ЦИК, искаме да предварим това решение, искаме „да“ за трите въпроса от референдума“, обясни Данаил Кирилов.

Цялото интервю гледайте ТУК.