ГЕРБ внесе в НС промените в Изборния кодекс за референдума

На втори тур се явяват двамата кандидати получили най-висока подкрепа от първия тур

Току- що внесохме в деловодство на Народното събрание промени в Изборния кодекс с мотивите в него и с предварителна оценка на въздействие. Така, както ви бяхме уведомили в предходните дни.

Това каза председателят на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ по време на брифинг в парламента, цитиран от агенция „Фокус“.

Кирилов посочи, че по този начин ще могат да се приложи положителният отговор в тях от проведения референдум на 6 ноември 2016 г.

„Предвидили сме съобразно дефинициите, които са използвани в поставения въпрос, мажоритарен избор на народни представители в 240 едномандатни избирателни района, на територията на Република България“, каза той и уточни, че става въпрос за избор в два тура. „На втори тур се явяват двамата кандидати получили най-висока подкрепа от първия тур, а за избора народен представител се обявява спечелилият по-голям брой действителни гласове“, каза Кирилов и коментира, че това съответства на волята на избирателите.

По отношение на гласуването в чужбина, той обясни, че се предлага гласовете на българите в чужбина да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес.

В едномесечен срок преди избори българите в чужбина ще правят активна регистрация, че ще участват. В него ще посочват адреса си в България. Това ще допринесе за създаването на реален избирателен списък на сънародниците ни навън, обясни Данаил Кирилов.