КЗК имала достатъчно доказателства за картел на цените на горивата

Снимка: pixabay.com

Разследваното е в сътрудничество с Генерална дирекция „Конкуренция“ за нарушение правилата за конкуренция в ЕС, каза шефът на комисията Юлия Ненкова

 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има достатъчно доказателства, за да счита, че има картел по отношение цените на горивата.

Така председателят на комисията Юлия Ненкова коментира твърденията на Валентин Златев, че има политически натиск върху КЗК за определянето на картел при цените на горивата.

Ненкова заяви, че това определение е било връчено на заинтересованите страни, след което те са поискали разкриване на защитена тайна. С нови шест определения ние се произнесохме по отношение на разкриването на тайната. За първи път в практиката на КЗК. В момента всички тези определения били висящи пред Върховния административен съд (ВАС).

„По отношение на горивата в момента тече процедура“, уточни Ненкова. По думите й едва след като се произнесе ВАС, ако заинтересованите страни пожелаят могат да бъдат изслушани във връзка с доказателствата, събрани от КЗК.

„Това ще отнеме много продължителен период“, коментира още Ненкова, изтъквайки че страните ще бъдат викани един по един и ще имат възможност да предоставят нови доказателства, които също ще трябва да подлежат на коментар.

„Те имат искане за изслушване, така че ние не може да се съобразим с това“, информира още Ненкова. По отношение на производството срещу „Лукойл Нефтохим Бургас“, образувано за господстващо положение, стана ясно, че се правят усилия да бъде събрана информация, за да бъде изяснено неговото пазарно положение и дали има изкривяване на ценообразуването по отношение на горивата, продавани извън България и тези на вътрешния пазар.

Производството е в началото и в момента тече активно разследване от страна на КЗК.

Стремежът е комисията да се произнесе в рамките на 2017 година. Разследваното било в сътрудничество с Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕС за нарушение правилата за конкуренция в Европейския съюз. 32 глоби на стойност 5 756 436 лв. е наложила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за периода юли – декември 2016 година. Това обяви още в отчета си от встъпването си в длъжност председателят на комисията.

В отчета става ясно, че от тези пари реално по Закона за обществените поръчки са 64 685 лв., от които реално платени са 1125 лева.

По закона за защита на конкуренцията 5,691 млн. лв., които към момента не са платени заради течащи дела и обжалвания пред ВАС.