1913 подкрепиха петицията в защита на директора на 51-во училище Асен Александров

Родители и ученици я връчиха на Ваня Кастрева, директор на Регионалния инспекторат на образованието – София

Точно 1913 души се подписаха вчера до обяд в петицията в защита на директора на 51-во СУ „Елисавета Багряна” Асен Александров, който стана жертва на компромат на жълтата преса.

Това съобщиха от Училищното настоятелство на 51-во СУ.

Папката с подписите бе предадена от родители, учители и ученици на директора на Регионалния инспекторат по образованието – София Ваня Кастрева.

Подписката бе инициирана от родители, а десетки общественици, ученици, колеги на Александров, бивши и настоящи ученици на училището и граждани, го подкрепиха с подписа си.

Много от тях са направили коментари, с които осъждат навлизането по такъв брутален начин в личното пространство и злепоставянето на един достоен български директор и учител.

„Има надежда за обществото, след като в този случай виждам такава реакция и единомислие между родители, учители и ученици. Има надежда и за образованието, защото това, към което се стремим е точно партньорството между тези компоненти”, заяви Ваня Кастрева на срещата си с представители на Училищното настоятелство, учители и ученици.

Тя пожела успех на Александров, ако реши да предприеме действия за търсене на справедливост чрез съда.

Кастрева обясни, че ще изчака писмените обяснения на г-на Асен Александров, които се надява да получи веднага, след като се върне от болнични. И тогава ще излезе със своето решение. РИО-София прави своя проверка по искане на Министерство на образованието и на министъра в оставка Меглена Кунева. От тук нататък искаме две неща – спокойствие и справедливост, заявиха родителите. Спокойствието е необходимо на г-н Александров, за да се възстанови здравословно, необходимо е на училището, на учителите и на децата, за да се занимават с това, което им е работата. Справедливостта е необходима, за да бъдат наказани авторите на компромата и за да няма повече жертви на жълтата агресия, казаха родителите.

Според тях директорът сам ще реши по какъв начин ще си потърси правата за всичко, което преживя и дали ще настоява за извинение и възмездие.

В понеделник и прокуратурата се произнесе след направената проверка от ГДБОП, че няма основание за престъпление, тъй като „голите” снимки не са порнография и не са разпространявани в интернет.