Румен Овчаров: В България на практика вече има режим на тока

Румен Овчаров Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Румен Овчаров Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Според Валентин Николов от ГЕРБ запасите от въглища са в нормални количества, нещата се пресилват, за да се плашат хората и да се дестабилизира държавата

Режим в България на практика вече е въведен, а електроенергийната система на страната е в състояние „тревога“. Става дума за оцеляването на електроенергийната система на страната.

Това заяви по БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Той се позова на писма на Електроенергийния системен оператор.

„Резервите, необходими за функционирането на електроенергийната система, не само не се възстановяват, но и намаляват, като перспективата е тази ситуация да се влоши. Заради това ЕСО е информирал електроенергийната система на ЕС за Южна Европа, че електроенергийната система на България е в състояние „тревога“. Как съответства това състояние „тревога“ на безхаберието на министърката, която вчера излиза и ни обяснява, че няма никакъв проблем”, попита Овчаров.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е получила писмо от Електроенергийния системен оператор, в което се говори за недостиг на електроенергия в страната въпреки активирането на всички резервни електропроизводствени мощности, каза Овчаров.

Според него в настоящата ситуация един отговорен министър-председател би трябвало да излезе и да призове хората да пестят електроенергия, защото ситуацията се задълбочава и ако не се вземат мерки веднага, отново ще стане критична.

Последният режим на тока в България е от 1992 година, припомни Овчаров. Наличните въглищни запаси по думите му са чувствително под регламентираните количества, по норматив трябва да има запаси от въглища за 14 дни.

„В сравнение с този период на миналата година потреблението е увеличено с 9%. Тоест потреблението няма кой знае какъв ръст. През лятото и есента на миналата година язовирите са целенасочено изпразвани. Произведена е над милиард и половина киловатчаса електроенергия, която е продадена по най-ниска цена. Върховата, най-скъпата електроенергия на водно-електрическите централи е продадена бандово. Като за да бъде тя продавана, е ограничавано производството на АЕЦ „Козлодуй“. Да не говорим колко са загубите от тези евтина продажба на електроенергия, които според някои оценки са между 30 и 50 милиона за НЕК”, уточни бившият енергиен министър.

Валентин Николов от ГЕРБ, който е заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика към НС, опроверга това твърдение.

„В днешно време трудно можем да бъдем в режим на тока, още повече, че говорим за регионална електроенергийна система и обмен на електроенергия между съседните държави. Състояние „тревога“ не значи, че сме пред режим на тока, положението въобще не е тревожно, увери Николов.

Според него запасите от въглища са в нормални количества, нещата се пресилват, за да се плашат хората и се прокарват тези в опит да се дестабилизира държавата.

„Язовирите са пълни над 50%, а въглища се доставят ежедневно от Маришкия басейн. Няма никакъв проблем от гледна точка на този капацитет. Студеният резерв заработи в цялата страна. В момента имаме резерв от мощности и ако се наложи, те ще бъдат включени. Проблем може да има, ако има извънредни обстоятелства. Електроенергийният системен оператор в момента балансира системата добре. Няма опасност от режим на тока”, обясни Николов.

Валентин Николов потвърди, че има такива писма от Електроенергийния системен оператор, но заяви, че в днешно време е трудно да има режим на тока: Не виждам проблем, никъде няма режим на тока и няма никаква опасност за режим на тока. В това съм категоричен, заяви Николов