ИНТЕРВЮ ОТ ДВОРЕЦА: Симеон ІІ: Когато се съставя коалиция, думата компромис не е нещо грозно

Добрите отношения и с Русия, и с ЕС не се самоизключват, казва бившият премиер в интервю за bTV

 

600_327_QcBhxQ7iznoeSlg

 

Специално от Врана Симеон Сакскобургготски даде интервю за предаването на bTV „120 минути“. Царят говори пред Светослав Иванов за Тройната коалиция, ситуацията с КТБ и завета на Борис Трети – „Винаги с Европа, никога против Русия“.

Вярвам още в трудолюбието на българите, но може би съм надценявал или съм разчитал на това, което съм чел или чувал по време на изгнанието, защото можехме да се запретнем и да постигнем повече, а не някои да гледат отстрани или да критикуват, или само да се оплакват. Това каза бившият премиер Симеон Сакскобургготски в първата чат от интервюто, която беше излъчена на 19 октомври в „120 минути”.

 

„Завръщането ми беше мечта, която десетки години наред изглеждаше невъзможна. Изчаках, защото не съм привърженик на избързване и емоции”, коментира той. Сакскобургготски заяви, че е имал вътрешна дилема дали да се включи в политиката. „Цял живот съм бил трениран, че царят не се намесва и не участва. Но това е, ако бях цар и държавен глава”, подчерта той и допълни, че семейството му го е посъветвало да стори това, което той мисли, че е по съвест, но и са го съжалявали за трудните моменти.

 

Бившият премиер каза, че твърде много енергия е била вложена във фразата за 800-те дни, вместо да бъде помислено какво да се направи. По думите му в деловите среди такъв период време е нормално време да се случи нещо. „Аз го казах, мислейки, че е ясна мисълта ми защо и как, а не да се тълкува, да се броят дните, да има фантазии”, коментира той.

 

Според него ако се погледна назад са се променили немалко неща за 1000 дни. Симеон Сакскобургготски заяви, че Бойко Борисов има забележителна кариера. „Веднъж му казах думи на баща ми или дядо ми, като беше кмет, че градоначалникът на София е крачка към премиерството и се оказа вярно”, спомня си той. За почетния лидер на ДСП Ахмед Доган той отбеляза, че е „много начетен човек и с дългосрочна цел винаги”. По думите му с Доган и със Сергей Станишев са управлявали по много нормален и интелигентен начин.

 

За царските имоти

 

През 1946 година ни дадоха документи за нашите имоти. Една година по-късно ги одържавиха. „Защо държава би одържавила своето, ако е на държавата”, попита той за имотите, за които се съди с държавата. „За същия списък и за същите имоти в демократичното управление става реституция и се признава, че имотите са наши. Аз няма да се произнасям, има други инстанции”, допълни Сакскобургготски. Той каза, че ще се съобрази с решенията на институциите, но е европейски гражданин и би търсил правата си в Европа, защото „в ЕС частната собственост е неприкосновена”.

 

Ето какво казва още Царят във втората част от интервюто:

 

– Споменахте тройната коалиция – тази конфигурация от три партии, каквато в момента явно не може да се постигне, поне все още. Как беше постигнат с господин Станишев и господин Доган?

 

– И тримата усещахме, че колкото по-широко е ветрилото, толкоз по-добри са нашите възможности и за НАТО и за Европейския съюз.

– Като гледате преговорите между партиите сега и се върнете тогава при преговорите ви, в които и вие сте участвали, можете ли да кажете, че вашите преговори бяха сложни тогава?

 

– Разбира се, че бяха сложни, защото винаги една коалиция, тъкмо едно упражнение, да се намери общата, как да кажа, цел или интерес.

 

– Налагаше ли се да правите компромиси с вашите желания, като участник в управлението на страната в рамките на тази тройна коалиция, за да постигнете консенсус с другите двама представители?

– Ами аз мисля, че това е постоянно упражнение в една коалиция, и думата компромис по никой начин не е нещо, което да е грозно или некоректно. Напротив, компромисът е да се намери една обща посока или въобще начин, по който да може да се постигне целта, за която е сформирана самата коалиция.

 

– А каква е вашата равносметка за години, в които НДСВ беше фактор в българския политически живот?

– О, аз предпочитам други да се произнесат и виждам, че все повече хора признават, че са постигнати не малко цели.

 

– Имате ли отношение към нейното настояще, като партийно формирование ли нейното бъдеще?