Трикове и циркове

9112_irDy5EWnThWTH7IwOq5yLOvByEl0KY

 

Публикацията е от 8 октомври 2014 г.

 

Как ще коментирате резултатите от изборите? Това е най-често задавания въпрос. И се почва – тези били победили, другите се били удвоили, трети се разширили.

 

 

Деница Сачева, специално за Vevesti.bg

 

 

 

А най-важното е, че 51% от българските граждани не гласуваха. И още поне 5 % пуснаха невалидни бюлетини. От 2 млн. и половина българи в чужбина успяха да гласуват само към 135 000, почти половината от тях само в Турция. Има много бюлетини, за които може да се предполага, че са попълнили преференцията погрешка, а не след информиран избор.

 

Тези резултати показват пълен фалит на политиката такава каквато се води до момента у нас.  Пълен крах на триковете, дами и господа.

 

А те не липсваха с пълна сила в тази кампания. Като се почне от дарителската кампания на ГЕРБ – депутати, които дори и като младежи не са участвали в доброволчески акции надянаха ботушите и хукнаха по селата. Помните дядо Кольо от село Странско, нали? След като минах през него предишния ден и дъщеря му ми подари библия, цялата в кал от потопа, на другия ден двора му беше наводнен от кандидати за народни представители. В малката къща бяха Лиляна Павлова, Цвета Караянчева и Делян Добрев. Почти две трети от пресъобщенията на пресцентъра на ГЕРБ в кампанията бяха за дарения. От партийната субсидия. Нашите данъци. С чужда пита най-добър помен се прави.

 

Помните ли как по време на кампанията СКАТ изчезна от телевизионните екрани за ден – два? И как т.нар. патриоти дадоха бурна и шумна пресконференция, че някой заглушава свободата на словото? Обикновен трик, драги избиратели. Редовно се случва. Телевизията сама си си спира сигнала и после си го пуска.

 

Виртуалната борба с чуждоземните колонизатори и пришълците е трик – специалитет от репортоара на руските хайверени националисти от Атака. Там за подсилване на трика се добавят и малко православни ценности, които се бият с нагона и агресията, но пък кой ти гледа чак за такива детайли. Християнското в Сидеров е като желязото в спанака.

 

Правителството назначено от Президента можеше да спре строежа на Южен поток. Но то не направи това, разбира се. В последната минута на последния ден Радан Кънев внесе жалба срещу строежа с ясното съзнание, че няма правен интерес и тя няма да бъде зачетена. Никакъв натиск върху служебното правителство, никаква критика към Президента. Разбира се, Южен поток не спря. Дори от този понеделник – деня след изборите – компанията си има прясно назначен изпълнителен директор. Но трика си свърши работата.

 

Преференцията трябваше уж да покаже електоралната тежест на партиите в Реформаторския блок. Е показа ги. Лукарски има повече преференции от Радан Кънев, а Меглена Кунева повече депутати в НС. Трик трик избива.

 

Големият печеливш от трика е Борислав Великов. Той и насън не си е мечтал, че ще влезе пак в парламента особено след условната присъда, която получи за убийство на човек при пътно транспортно произшествие. Но гласовете, които кмета организира бяха нужни. Трикове, дами и господа, трикове. А вие чакате реформи?

 

ДПС се обяви за пълна прозрачност на всичко свързано с КТБ. Дори са готови с първия законопроект. Подготвен не от кой да е, а от следователя-политик при това от гражданската квота Делян Пеевски. Тази прозрачност обаче идва тогава, когато отдавна следите са заметени, а сметките на ДПС са в друга банка. Трикове и циркове, дами и господа.

 

БСП излязоха с най-големия трик – невероятна мимикрия на кампания. И чувал картофи за автентичност на посланието. Заслужиха си първа покана за преговори от ГЕРБ – добри и послушни бяха.

 

И хората дадоха каквото можаха от себе си в палитрата от трикове – 9/9, 22/22, някои бюлетини с две квадратчета, други с по едно кръгче, някой с добавен Моци, други с голям хикс и препратка към майната си.

 

За триковете на медиите и на коментаторите по студиата – не ми се говори. Чудя се само защо призива за нови лица никога не засяга втръсналите до болка интелектуални словоблудци, които ни заливат от екраните.

 

Прекаленото много трикове и сценарии отвратиха хората от политиката. В този си вид тази политика не може да дава обществено полезен продукт. Хората виждат, че са сами в трагедиите си и са напълно наясно, че ако успеят, то ще е въпреки рекета на държавата, а не благодарение на правилата, които тя установява.