ГЕРБ улучиха шестицата в „5 от 35“

9099_IrIgJlimemRAajoEUXDnAHUn2zwbHd

Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер на откриването на предизборната кампанияна ГЕРБ
Публикацията е от 7 октомври 2014 г.

Евгени Петров

 

Противно на всякакви вайкания, заклинания и прокоби, характерни за следизборното говорене, аз мисля, че след като не можаха да вземат абсолютно мнозинство, ГЕРБ удариха джакпота и хвърлиха не дюшеш, а Генерал. Както с изборният резултат, така и с броя на мандатите.

 

 

Начало на тези разсъждения даде един пост във ФБ от уважаван политолог, който направи следния извод:  „С неизпълнимите си искания РБ дава карт бланш на ГЕРБ за правителство на малцинството с мълчаливата подкрепа на ДПС. Честито!”

 

А развитието на това заключение е следното: Всъщност с неизпълнимите си искания РБ отвори широко вратата на ГЕРБ за преговори с всички политически сили и за влизане в ролята му на обединител на нацията. И от мен – честито.

 

Но да караме подред. (изводи от последния месец)

 

Ако Борисов беше спечелил  121, коалицията „Анти ГЕРБ” се подновяваше автоматично като договор с мобилен оператор.  Нямайте никакво колебание по въпроса. В схемата само ДПС  е с достатъчно властови структури по места, няма интерес и мотиви да клати новата власт и мълчаливо щеше да я подкрепя. Сигнали в тази посока бяха дадени достатъчно и достатъчно рано. А и Сокола нямаше нищо против всички трудности, а оттам и негативи, да паднат върху Борисов, докато ДПС е на завет. Това идеално го устройва. Всички останали щяха да трупат дивиденти на гърба на яростните критики срещу ГЕРБ.

 

При получени между 100 и 110 мандата на терена излизаше с пълна сила Реформаторският блок. След поведението на неговия актив от последния месец, Борисов наистина трябва да благодари  на ”началника”, който го запази от подобно „сътрудничество”, а ако изобщо се стигнеше до някакво разбирателство, следизборното коалиционно споразумение щеше да се пише по-дълго от Библията.

 

Разбира се, имаше и вероятност при тази ситуация част от РБ в парламента да премине неформално към ГЕРБ, но подобна коалиция щеше да бъде устойчива колкото блуждаещ електрон, а цялата отговорност – отново на Борисов. А втори път да не изкара мандата е меко казано лошо.

 

В момента ситуацията обективно е следната:

 

ГЕРБ печелят не знам си коя поредна победа (според Цветанов – девета)

 

ГЕРБ увеличават броят на избирателите си малко под 100 000 души  спрямо 2013 година при безпрецедентна петгодишна масова и често пъти безогледна черна кампания и критики от всички посоки.

 

ГЕРБ побеждава двойно (и малко отгоре) основния си политически и идеологически противник . БСП, което е рядко срещан резултат в Европа

 

ГЕРБ самостоятелно печело повече мандати от общия брой мандати на управляващата досега коалиция БСП-ДПС (84 спрямо 77). Паметливите помнят, че сравнението на резултатите от евроизборте за съдбата на кабинета „Орешарски” беше посочено като ориентир от Местан още преди година, но заедно с РБ.

 

И най-важното – сега ГЕРБ имат толкова депутатски кресла, които им дават основание с чиста съвест да откажат да съставят правителство и да влизат в коалиции. С РБ вече не става – и по причини на възпитанието, и заради общия сбор, който не достига. С БСП и ДПС – никога, за ББЦ изобщо не се говори…Чиста работа.

 

Но резултатите от изборите, които сепнаха и най-самовлюбените политици с този шарен парламент, съчетани с общата критична картина в държавата, сами родиха единствения що-годе приемлив изход – да има правителство на всяка цена.

 

Докато само преди месец се говореше за правителство на малцинството на ГЕРБ с ирония и насмешка  (при 105-115 мандата) сега вече партиите се молят това да стане и при 84 мандата…Забележително, нали?

 

Сега останалите партии дават мило за драго някой да поеме отговорността, а те да влязат в ролята си на подкрепящи – блестящ шанс да демонстрират национално отговорно поведение без да бъдат в официална опозиция.

 

А на ГЕРБ се удава великолепната възможност жертвоготовно да поеме кръста в този тежък момент.

 

Ако при 110 мандата всички партии казваха :”ГЕРБ са длъжни да поеат отговорността”, с тайната надежда да натопят Борисов да управлява и да го пекат на бавен огън,  при 84 и най-безочливите гьонсурати няма как да го направят. Много просто – защото самите те ще бъдат в играта.