Праправнучка на сестрата на Левски: Филмът е подигравка с Дякона

Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка, коментира Христина Богданова нови филм на Максим Генчев
Христина Богданова
Снимка от фейсбук профила на Христина Богданова

 

Праправнучка на сестрата на Васил Левски Христина Богданова определи новия филм на Максим Генчев „Дякон Левски“ като подигравка с Левски, с историята и с миналото. Тя изрази негодуванието си чрез гневна публикация в профила си във Фейсбук.

„Току-що се прибирам от премиерата на филма Дякон Левски. В изключително редки моменти от живота си няма думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи… Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована“, възмущава се Богданова.

Според нея образът на Левски във филма е бил исторически недостоверен, той бил представен като мижитурка.

„Потресаващо е! Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно – поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне – една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски – няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама МНООООООООООООГО не ми хареса. Не знам! АБСУРДНО! Е, музиката беше хубава…”, пише Богданова в отговор на коментарите под статуса.

„Само за контрапункт! Утре имам среща в едно училище с шестокласници. Децата са се подготвили – имат въпроси за учителстването на Левски във Войнягово. Когато са гледали заедно агънце, куче и коте. Научили са кучето и котето да живеят заедно. Това се е опитал да ги учи Левски – как да живеят заедно въпреки различията си. Питат още за патриотичните дружинки, или за Йова, която Левски е „ухажвал“. И как я е ухажвал – искал е да откъсне цвете от градината й, но тя му отказала, защото „щял да я излъже и тя нямало да може да се ожени за войняговец после“.

А той й казва: „Като извоюваме свободата, ще се върна и ще те направя даскалица.“ Или пък – питат те, откъде идва избора му на името Игнатий… И такива неща… човешки, топли, смислени. Толкова богат образ е Васил Левски, на толкова много неща учи… И преди всичко е човек, истински човек. И от това се вълнуват хората, и това мога категорично да го заявя след толкова срещи и тук в София, и в различни градчета, през последните няколко години. Нищо от това нямаше в този филм, който има претенцията да представи човека и светеца Левски”, пише още потомката на сестрата на Левски, която единствена от цялото семейство има наследници.

Трейлър на филма „Дякон Левски“ вижте тук:

1 Коментар

  1. АКО ЛЕВСКИ БЕШЕ ЖИВ В ДНЕШНО ВРЕМЕ НАШИТЕ СЕЛСКИ ТАРИКАТЧЕТА В ПАРЛАМАТА ЩЯХА ДА ГО ВОДЯТ ЗА НАЙ ГОЛЕМИЯТ ТЕРОРИСТ.

Коментарите са ограничени.