ЗАГЛАВИЯ

Елена Йончева обвини Борисов в лъжа и поиска да напусне политиката, ако го осъди

Според Георги Харизанов от Института за дясна политика става дума за 2 милиона, платени на френските служби

Журналистът и водач на листата на БСП в Хасково Елена Йончева заяви, че твърденията на бившия премиер Бойко Борисов по неин адрес са лъжа и тя ще го съди, а когато го осъди, се надява той да напусне политиката.

Повод за реакцията ѝ са думите на лидера на ГЕРБ: „Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева“.

„Това е абсолютна, тотална лъжа – каза журналистът в предаването „Tази неделя“ по bTV. – Ще дам бившия премиер на съд за опетняване не само на моето име, но и на журналистическата професия. Той за всичко лъже, не виждам никаква истина в думите му“.

„Категорично правителството не е било принудено да дава милиони за мои репортажи“, заяви тя.

Йончева повтори няколко пъти, че документалните филми, които е правила като журналист, не са били с бюджет на Българската национална телевизия (БНТ), а сама е събирала спонсори, като така е имала повече свобода – без да зависи от някоя държавна институция.

Понеже съм абсолютно убедена, че става въпрос за голяма лъжа, предлагам да се откажа от всякаква политическа битка, от депутатското място, ако бъда избрана, ако се докаже, че думите на Борисов са истина. Ако обаче стане обратното и ако Борисов е мъж, нека той да поеме отговорността и да напусне политическата сцена, призова Йончева.

Не може от позицията на силата да хвърляш такава кофа с лъжи. Нямам никакво съмнение, че ще бъде осъден, каза още Йончева.

Тя отрече и като журналист да е работила за службите. „Не знам откъде си измисля този човек такова нещо“, коментира тя.

Според председателя на Института за дясна политика Георги Харизанов не става въпрос за работа за БНТ, а Борисов говори за „централи“ и в цялата история са намесени 2 млн. лв., изплатени на френските служби. За какво точно става въпрос обаче щяло да стане ясно, когато започне делото.