Пленумът на БСП гласува: Корнелия Нинова остава лидер

Снимка: Пресцентър на БСП

Пленумът на БСП даде вот на доверие на Корнелия Нинова като председател на партията. Гласуването е било явно, с вдигане на ръка в зала „Александър Лилов“, предаде „Фокус“.

„За“ вота на доверие са гласували единодушно членовете на Националния съвет на партията.

До гласуването и обсъждането на вота се наложи след като самата Нинова поиска това от Националния съвет на БСП, заради това, че партията е загубила изборите за 44-тото Народно събрание, припомня Дир.бг.

„Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези един милион българи и за България, която трябва да променим“, каза Нинова преди гласуването.

Според източници на „Фокус“ Националният съвет на БСП е решил да участват в разговори с ГЕРБ, ако бъдат поканени и да заявят, че няма да правят коалиция с тях, заради различията в програмите им.

По време на пленума Корнелия Нинова отчете като грешка, че са допуснали посланията на БСП да бъдат изопачени и партия с принос за влизането в ЕС да бъде представена като антиевропейска.

Дадохме повод да се правят внушения, че сме антидемократична партия, коментира още Нинова. Иронията е, че поводът беше може би най-силният призив за демокрация, каза тя.

Нинова посочи, че думите й са били извадени от контекста и прочете целия цитат. Думата „демокрация“ можеше тук да бъде сменена с „преход“, но вероятно всеки разбира, че говоря за това, отбеляза тя. Според Нинова думата, извадена от контекста, е дала възможност на опонентите да внушават опасност за демокрацията в лицето на БСП.

Нинова отхвърли като невярна тезата, че БСП не са лява партия и са загубили левия вот. Лявата идея за отмяна на плоския данък и интерпретациите, които допуснахме от нашите опоненти, че БСП ще вдига данъците, уплашиха много хора, коментира тя.

Относно критиките за неудачен избор на водачи на листи, лидерът на БСП даде пример с добрите резултати в Ямбол, Монтана, Враца, Разград, Търговище, Варна, където имаше напрежение в партийните структури. По думите й тези резултати показват, че и тезата за водачите-парашутисти не сработва.