Правителството очаквано отмени Постановление 208

Правителството отмени Постановление №208 на Министерския съвет от 2016 г. Това съобщи на брифинг служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

На извънредно заседание министрите разгледаха Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета с Постановление №208 на Министерския съвет от 2016 г.

За отмяната на постановлението неколкократно преди изборите се изказа лидерката на БСП Корнелия Нинова. Прзидентът Румен Радев също даде да се разбере, че не одобрява постановлението.

Според социалният министър Гълъб Донев в досега действащата наредба нямало работещ механизъм и координационно звено, което да следи процеса на интеграция.

Не става ясно обаче защо наредбата към постановлението просто не се допълни а трябва да се отмени целия нормативен акт.

Официално вносител на вчерашното предложение в правителството бе премиерът Герджиков. То обаче било защитавано главно от вицепремиера Стефан Янев, който е бивш генерал, подобно на държавния глава, и вътрешния министър Пламен Узунов, твърди „24 часа онлайн“.

В България е получено и неформално мнение от представители на Европейската комисия, която също се е обявила против отмяната на наредбата. Причината е, че механизмите за доброволна интеграция на бежанците са европейска политика. На вчерашното заседание вицепремиерката Малина Крумова дори предупредила, че може да се стигне до спиране на еврофондовете и други наказания от страна на ЕК.

Отмяната ще доведе до лошо възприемане на страната ни в ЕС, тъкмо след изборите са повярвали, че не променяме посоката, предупредил и въшният министър Ради Найденов. След разпалената дискусия министрите си дали почивка. Тогава било получено повторно обаждане от президента Румен Радев и въпреки възраженията на част от министрите, наредбата бе отменена.

На въпрос журналистически въпрос на брифинга защо се е наложило да се свиква извънредно заседание за отмяната на наредбата двамата министри обясниха, че две седмици е бил правен анализ на наредбата и повториха, че целта е да се направи работещ механизъм и да има орган, който да контролира и да следи всеки етап на всяко споразумение за интеграция.

В крайна сметка дни преди конституирането на новото Народно събрание постановлението беше отменено.