Стига с тая истерия за „шоково“ поскъпване на газа

Дори с повишението природният газ е близо 2 пъти по-евтин отколкото преди 3 години при увеличени доходи

Някаква истерия се насажда къде нарочно, къде от некомпетентност за шоково поскъпване на цената на газа. БСП веднага излезе с декларация, че това не било пазарно и щяло да повлече скок едва ли не на всички цени.

Ето ви справката от Булгаргаз за цените на природния газ без ДДС и акцизи:

1 април 2013 г. 630 лв/1000 м3
1 април 2014 г 612 лв/1000 м3
1 април 2015 г. 523 лв/ 1000 м3
1 април 2016 г. 312 лв/ 1000 м3
1 април 2017 г. 363 лв/ 1000 м3

Какво шоково поскъпване, какви 5 лева? Нормална динамика на цените на петрола и дериватите на световния пазар.
Защо хлябът да поскъпва? През 2013 година при тия чудовищни цени от днешна гледна точка по-скъп ли беше?
Та и минималната и средната работна заплата се повишиха забележимо от 2013 г. досега, а газът е намалял почти двойно, за какво говорим?

Тоест – дори с повишението плащаме близо 2 пъти по-малко от преди 3-4 години и то при увеличени средна и минимална заплата.

Между другото, който си направи труда да влезе в страницата на Булгаргаз ще види, че цените започват да падат чувствително и последователно от началото на 2015 година, от когато Борисов твърди, че се е преборил с посредниците и цените паднали.
Вярно е, официалните данни го показват.

Нещо повече – незнайно как се затвърди убеждението и очакването, че щом ЕС е постигнал споразумение с Газпром, цените у нас ще паднат едва ли не от утре. Та ние все още сме в сроковете, в които трябва да дадем нашите предложения, да се разгледат, да преговаряме.

Оказа се, че дори има опасност, ако сега се приеме друг метод на изчисление цените дори да се повишат, твърдят енергийни експерти.

ЕК преговаря с Газпром близо 10 години, докато стигне до това споразумение. Нито е естествено, нито е реалистично да се преправят дългосрочни договори за време, за което трудно можем да подпишем обикновен договор за наем.

А хейтърската теза „Борисов спечели изборите и цените се вдигнаха“ дори не заслужава коментар.

Gendo

2 Comments

  1. Не сме усетили никоя цена да пада, а това за доходите – ми моите са си същите. Много е яко да ни обясняват как цените преди това са били ниски, когато при нулева инфлация цените на ток и парно остават същите при падане на цената, но се вдигат при вдигането на цената на газта.

  2. Мен цената на газа не ме интересува. Интересува ме цената на парното и тока. Някаква статистика ще има ли – цени през годините? Ама това няма как да се коментира в този сайт – явно има забрана. Също така ме интересува цената на билета за транспорт (1,60).
    Хайде г-н Харизанов освободете се от страха и напишете нещо за тези неща.

Коментарите са ограничени.