Колонка на коалиционния партньор: Стратегически маневри около кокала

Снимка: Прессекретариат на Президента

Рони дьо Стек

Една по една парламентарните партии се изреждат на консултации при президента. И всеки на излизане декларира висок патриотизъм, родолюбие и грижа за държавата.

И както преди изборите бяха като орела, рака и щуката, сега всички говорят за обединение в името на народното добруване.

Според изостреното ми обоняние – въртят се около трапезата.

Марешки, който твърдо беше заявил, че без него  управлението няма да го бъде и че иска министри в новата власт, подви опашка и сега силно го подкрепя. Но продължава  да ръмжи, че без него стабилност няма. При „Воля“ вариантът не е крилце, или кълка, а дали изобщо ще стигне до масата.

Е, вероятно рано или късно ще опре и до него да подпре някое поразклатило се парламентарно мнозинство, но засега обикаля около паничката в очакване някой да се отмести от нея.

ДПС пък поискаха  системните партии в парламента да съставят програма за управление до края на председателството на България на Съвета на ЕС и около тази програма да се формира мнозинство в 44-тото Народно събрание.

Тоест – да се разпределят порциите на властта и между спечелилите и загубилите. Добра гледна точка на хиената и неприемлива за прайда.

Трудно е да се обясни каква обща програма може да има между хората на Доган и патриотите, освен да се изяснят веднъж завинаги от кой отбор повече е играл Сидеров и да поотложат някои належащи реформи, защото при обща програма всички ще трябва да отстъпват, нали?

Още по-трудно може да се очаква Нинова да прави мнозинство с Борисов, не за година, а дори за ден. Самата Нинова чуе ли „мнозинство с ГЕРБ“, подскача, все едно чува „Фронтиер“.

БСП може и да е системна партия, защото при нея има системни скандали и лобита, но както казва и Цветанов, тя е „странна партия”.

Що се отнася до извънпарламентарната опозиция – нека първо се разберат помежду си. За момента те са по-хард и от БСП – нито искат да чуят, нито да подкрепят бъдещото управление.  Тяхната системност и символ-верую са: „Мрази Борисов, громи патриотите.”

Обективността изисква да отбележим, че те не се въртят около властовата хранилка. Паничката за повечето от тях е другаде. И най-вече извън България.

1 Коментар

  1. Как да не се въртят около властовата хранилка, тук сбърка. Освен извън България, също и от нашите пари. Държавата редовно им подава под най-различни форми, проекти и формати, за да си откупи малко спокойствие от тяхното ръфане джавкане. Резултатът от това е видим – ръфат още по-настървено, защото знаят, че така ще получат. От друга страна, никой не може да прави стъпки, ако в глезените го ръфат до кръв глутница палета.Префинено изнудване е това.

Коментарите са ограничени.