Момчил Неков пръв в класация за най-проевропейски млади членове на ЕП

Момчил Неков се включи в първомайската манифестация вчера. Снимка: Пресцентър на БСП

Българският евродепутат Момчил Неков е на първо място в класацията за най-проевропейски млади членове на Европейския парламент, съобщи Дир.бг.

Със същия брой точки са още трима депутати на възраст под 40 години от Холандия, Италия и Испания. В този раздел няма други български представители.

Класацията е на независимата организация VoteWatchEU. Критериите за подредбата са създадени от организацията и се базират на гласуванията на евродепутатите по ключови документи на Европейския парламент.

„Край на политическия мит, че защитаването на национални интереси, чрез гласуване против СЕТА, ГМО и визовата дискриминация към българите, е глас срещу Брюксел! Експертите го доказват. Признателен съм, че работата ми бива оценявана и се радвам да споделя първото място в класацията за най-проевропейски млад евродепутат със своите колеги Марийтье Схааке, Лара Коми и Серхио Гутиерез.

Това е успех не само за мен, а е успех и за БСП. Резултатите от класацията са доказателство, че Българската социалистическа партия е проевропейски настроена и защитава интересите на обединена Европа, че пътят за просперитета на България е в синхрон с визията за европейското бъдеще.

Независимата оценка на експертите от VoteWatchEU, които наблюдават и анализират работата на Европейския парламент, оборва твърденията, че БСП е настроена против Европейския съюз. Нещо повече. Половината от класираните евродепутати са членове на Групата на социалистите и демократите, докато Европейската народна партия има само трима представители“. Така Момчил Неков (от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент) коментира резултатите от престижната европейска класация.

Авторите на класацията прогнозират, че през следващите няколко години някои от тези млади политици ще развият опит и увереност необходими за управлението и реформирането на Европейския съюз. Според анализаторите, списъкът показва младите членове на ЕП, които са най-големи привърженици на идеята за по-силен ЕС.