6 г. затвор за Иван Евстатиев

Иван Евстатиев Снимка: bTV
Иван Евстатиев Снимка: bTV

Бившият кмет трябва да плати и 10 000 лева обезщетение на семейството на момичето

Пловдивският районен съд осъди на 6 г. затвор бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев.

58-годишният Евстатиев е обвиняем за това, че на 15 януари м.г. е изнасилил 16-годишната Ирена Белухова от Стрелча, като я е привел в безпомощно състояние. Второто обвинение е за това, че е опил с алкохолна напитка лице, ненавършило 18-годишна възраст.

Близо три часа в Пловдивския районен съд продължиха финалните пледоарии по делото, съобщи Радио Пловдив.

Адвокатът на семейство Белухови Иван Грошев пледира виновност съобразно събраните по време на разследването и съдебния процес доказателства. Адвокатът на Евстатиев – Ташкена Колчева поиска оправдателна присъда.

В последната си дума пред съда самият обвиняем отбеляза, че подкрепя казаното от своите защитници, съжалява от морална гледна точка и желае справедливост и снизхождение.

Държавното обвинение в лицето на прокурор Атанас Илиев пък настоя за наказание от 5 или 6 години „лишаване от свобода“.

Районните магистрати приеха аргументите на прокуратурата и осъдиха Иван Евстатиев на 6 години затвор при първоначален строг режим. Той трябва да плати и 10 000 лева обезщетение на семейството на момичето.

Заседанието се проведе при закрити врата, за да не бъдат разгласявани подробности от интимен характер.

Миналия вторник съдът пpиe тpoйнaтa cъдeбнa пcиxoлoгичecĸa и пcиxиaтpичнa eĸcпepтизa, според която Ивaн Eвcтaтиeв няма пcиxиaтpичнo зaбoлявaнe, aдeĸвaтeн е и мoжe дa yчacтвa в пpoцeca. Нямa oпacнocт зa здравето му, докато се намира в apecтa.

Решението на Пловдивския районен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.