Емил Радев за Мария Габриел: Точният човек за важния пост

Емил Радев (в ляво) с Антонио Таяни и Мария Габриел. Снимка от Фейсбук-профила на Емил Радев
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП определи пред Вевести бъдещия български еврокомисар като работохолик, човек на диалога и консенсуса

-Г-н Радеив, като евродепутат как оцевявате номинацията на колегата Ви, Мария Габриел за български еврокомисар, решение, което правителството току-що взе?

-Кандидатурата е наистина може би най-подходящата, защото тя има огромен опит в Европейския парламент (ЕП), от 2009 година, има и впечатляващ мждународеин опит, отговаря за комисията за Средиземноморието с много международни мисии от европарламента.

Мария Габриел се ползва с голямо уважение сред всички политически сили, не само в ЕНП, където е зам.-председател.

Тя винаги успява да намери баланса и търси диалога. Заедно с нея, Фелиз Хюсменова и Сергей Станишев например вкарахме промени в регламента „Дъблин 2” , в директивата за убежищата. Винаги, когато е трябвало да се защити българският национален интерес Мария е намирала правилния път. Със сигурност ще продължи така и като български еврокомисар.

-Доколко важен е ресор „Дигитализация”?

-Дигитализацията е много важен ресор, ние тук отдавна говорим за е-услуги, е-правителство, е-правосъдие, в Европа единния дигитален пазар е тема, която от години намира развитие с нова норбативна база, интересите на потребителите са големи, защото говорим за огромна по обем електронна търговия.  Вземете конкретни неща като защита на авторските права, престъпленията в интернет-средата – дигитализацията на практика е бъдещето и на търговията и на електронните услуги.  Чакат ни и много рпомени в законодателството в тази сфера и влагане на много средства в неговото развитие.

-В известен смисъл този ресор е „консенсусен”, в него страните-членки едба ли имат големи различия?

-И да и не.  Всички се стремят да развиват и дигиталния пазав и е-правителства. Но когато говорим за различия – ето в момента по директивата за авторските права има огромен сблъсък между държавите-членки. Испания и Германия имат едно законодателство, в защита правата на издателите, други страни имат по-различно виждане. Например – винаги се поставя въпроса едно произведение, което Гугъл го вкарва в своята търсачка, трябва ли да плаща авторски права, когато говорим за научните произведения – те трябва да са общо достояние на всички в ЕС, при библиотеките също говорим за особен режим.

-Как очаквте да бъде приета номинацията на Мария Гарбиел в Брюксел вече като еврокомисар, някои медии писаха, че е лично предпочитание на Юнкер?

-Виждал съм как работи г-жа Габриел с кожмисарите, с г-н Юнкер, с г-н Антонио Таяни, който е председател на Европарламента. Тя е едно познато лица, поддържа непрекъснато връзка с еврокомисарите от ЕНП, като зам.-председател на партията и очаквам кандидатурата да се приеме мого добре и Мария много бързо ще се сработи с останалите комисари. Няма да има нищо изненадвящо нито за тях, нито за самата нея,нито за колегите в Европарламента.

– Какво означава поемането на този ресор за България, дали ще получим допълнителна мотивация и възможности при внедяване на дигитализацията у нас?

-Разбира се, защото електронното правителство е предизвикателство пред България от години и когато говорим и за съдебна реформа и за борвата с корупцияа, винаги поставяме е-правосъдие и е-правителство, късането на връзката между клиента и чиновника като особено важни. Този ресор е и с много бързо развитие, има доста средствма за усвояване от еврофондовете, така че наистина е важен. Но един комисар е важен и като позиция, защото това ще бъде нашият представител в Европейската комисия (ЕК). В този смисъл не говорим само за ползите от ресора „Дигитализация”, но и като цяло един човек – работохолик, като г-жа Габриел, с добри контакти и позиции ще бъде много полезна на България.

-Как бихте я определили освен като „работохолик”?

– Много ерудиран, диалогичен  човек, който винаги успява да намери компромисните решения.